A Twitter tulajdonosának első üzenete nem helyettesíthető tokenként kelt el, hatalmas összegért. Vajon miért ér ez ennyit?

Olyan régen volt, hogy talán már senki nem emlékszik rá, így épp itt az ideje felidézni. Az első Twitter bejegyzés még 2006. március 21-én született. A bejegyzés szerzője Jack Dorsey, a Twitter alapítója volt. Üzenetében azt írta: „just setting up my twttr”, vagyis „épp létrehoztam a Twitteremet.”

A malajziai Sina Estavi most 2,9 millió dollárt (894,9 millió forint) fizetett a bejegyzésért.

 

Ez már csak azért is volt lehetséges, mert nemrég egyszerűen berobbant az NFT őrület, vagyis a nem helyettesíthető tokenek piaca. Hogy ez pontosan mit jelent, arról például itt írutunk részletesebben. Ilyen formában kelt el nemrég egy digitális kép milliárdokért, sőt Elon Musk saját dalt írt az NFT-kről, amit NFT-ként akart értékesíteni. Most pedig az első Twitter bejegyzés lett a kiszemelt célpont.

Most kiderült, hogy a Valuables oldalán a tweetet a malajziai Sina Estavi, a Bridge Oracle nevű blockchain vállalat tulajdonosa vásárolta meg az elképesztő összegért. Dorsey Twitter üzenetben azt írta: jótékony célra használja fel az árverésből befolyt összeget: az afrikai koronavírus-fertőzöttek megsegítésére.

Jack Dorsey

A címben feltett kérdésre válaszolva, hogy vajon miért ér ennyit a világ első Twitter bejegyzése, egyszerű a válasz. A nem helyettesíthető tokenek olyan digitális elemek, melyek egyediek. Mivel az első twitter bejegyzésből valóban csak egy van, nem helyettesíthető semmivel, így az értéke hatalmasra rúghat egy ilyen árverésen. Ahogy mondjuk a ritka bélyegek vagy pénzérmék is sokat érnek idővel, az ilyen digitális ritkaságok is igen jó áron kelnek el az NFT piacon.

Ezen eszközök tulajdonjogát egy blokklánc rögzíti – egy digitális főkönyv, amely hasonló a bitcoin és más kriptovaluták alapjához. Itt azonban az ember nem cserélheti le az egyik NFT-t egy másikra. Minden NFT egyedi, amelyet nem lehet lemásolni, ezért számít ritkaságnak.

Te mit tudnál eladni NFT-ként?

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×