Az Intel nyomására a vörös óriás is saját fejlesztésbe kezdett?

Az Intel 12. generációs Alder Lake processzoriban már bizonyítottan debütálni fog a kék óriás saját big.LITTLE elvre épülő technológiája. Úgy tűnik az AMD sem akar kimaradni a buliból, egyes információk alapján már azt is lehet tudni, hogy mikor láthatjuk ezt először.

big.LITTLE

Az iparági pletykák alapján a Ryzen 8000-es szériájában (Zen 5 APU és magok társaságában) kerülhet debütálásra az AMD saját fejlesztése. A processzorok 8 nagyteljesítményű, ám nagy energiaéhségű és 4 kisebb, de rendkívül energiatakarékos magot fognak majd tartalmazni. Ez némileg kevesebb, mint az Intel Alder Lake 8+8 felállásban is elérhető változata. Várhatóan ebben a szériában mutatkozhat be az RDNA integrált grafikus gyorsító, mely „asztali” GPU szintű teljesítményt hozhat, dedikált kártya nélkül.

Az egyszerűen csak Strix Point kódnévre hallgató széria várhatóan 2024-ben jelenhet meg, ám könnyen lehet, hogy a konkurencia nyomására hamarabb is előállhat a fejlesztésekkel az AMD. Hordozható gépekben kiváló szolgálatot tehet majd az ilyen felépítésű processzor, elég csak megnéznünk az Apple M1 chippel szerelt gépeket. 

A big.LITTLE / Hybrid technológiáról az alábbi bejegyzésünkben olvashatsz bővebben:

A 12. Intel CPU generáció nagy újdonsága a Hybrid technológia – Mi az és miért is lesz jó nekünk?

×