Korábban is voltak próbálkozások, de az Alder Lake lesz az igazán nagy durranás.

Az Intel a jelenleg elérhető információk alapján egy újfajta „architektúrát” tervez bevezetni a Rocket Lake, 12. generációs processzoraiban. Legalábbis ami a mobil változatokat érinti, ezekről már konkrét szivárgások is vannak, ahol tisztán láthatjuk az eddigitől eltérő felépítését a processzoroknak.

A legújabb hírek szerint azonban az asztali Alder Lake-S processzoroknál is felbukkanhat az Intel által csak Hybridnek hívott technológia, nem csak az Alder Lake-M(obile)-nál. Bár kétségtelen, hogy a mobil chipeknél lesz a legnagyobb szükség rá, hiszen bevezetésével jelentősen javulhat a processzorok fogyasztása és megtermelt hőmennyisége.

Mi is lesz az a Hybrid?

„Nagy” és „kis” magok

Az Intel mérnökei nem egy új dolgot találtak ki, hiszen mobilokban már hosszú évek óta elérhető az ARM big.LITTLE/DynamIQ fantázianéven futó architektúra. Az Apple novemberi bejelentése óta megtalálhatjuk ezt a felépítést a MacBook Air, MacBook Pro és Mac Mini M1-es változataiban.

Az Intel természetesen nem ARM platformon, hanem a régi, megszokott x86-64 architektúrán akarja bevetni a dolgot. Erősen leegyszerűsítve a CPU-ban többféle magot is megtalálhatunk majd. Egyrészt lesznek a hatékony, ám viszonylag nagy energiaéhségű magok és mellettük helyet kapnak kisebb fogyasztású, de lassabb magok is. Az Intel korábban más kísérletezett hasonlóval például a „”Lakefield” i5-L16G7″ esetében, ahol 1 erős mag mellett 4 kisebb foglalt helyet, de az igazi nagy durranásra a 12. generációig kell majd várnunk.

Így olyan processzorok kerülhetnek a piacra, amik a dinamikus számítási igényekre nem csak az órajelük állításával/skálázásával képesek reagálni, hanem az adott feladatot szépen eltudják majd osztani a fentebb említett magok között. A Windows 10 már egyébként kiválóan fel van készítve erre, a fentebb említett Lakefield CPU esetén is mindig tudta, hogy mely magokhoz nyúljon az adott feladatoknál, így szerencsére ilyen jellegű problémákra nem kell számítanunk a start után.

Miért is lesz ez jó nekünk?

A kiszivárgott mobil CPU-k

Asztali környezetben kissé megkérdőjelezhető a létjogosultsága, bár ott sem elhanyagolható tényező a fogyasztás és a melegedés. Laptopoknál és egyéb hordozható gépeknél viszont kiváló szolgálatot tehet majd számunkra az új technológia. Az egyszerű feladatoknál: email lekérdezés, filmnézés, szövegszerkesztés elég lesz a gyenge magoknak futnia. Míg egy-egy combosabb weboldal vagy feladat esetén szolgálatba állhatnak majd az erős magok is, de tényleg csak akkor, ha szükség lesz rájuk.

Ahogy a fenti képen látható, rengeteg variációban fellelhetőek lesznek majd ezek a CPU-k. Az 1 nagy mag + 4 kicsi mag kombinációtól egészen a 8+8 maggal operáló szörnyetegekig. Ezeket nagy eséllyel gamer laptopokba szánja majd a cég, de ott is hasznos társak lehetnek a kisebb magok a könnyed feladataink elvégzésére.

Az, hogy az Intelnek mennyire jól sikerült „lemásolnia” a mobilokban bizonyított ötletet, arra csak a start után kapjuk meg a választ. Biztos, hogy érdemes lesz majd figyelni az első teszteket.

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×