Egy orosz hackerbanda egy csomó Apple tervrajzot lopott el, melyekért egészen komoly váltságdíjat követelnek.

Az egyik leghírhedtebb orosz hackercsoport, a REvil (más néven a Sodinokibi) sikeresen ellopta az Apple féltve őrzött terveit, melyek egy részén a legutóbbi eseményén bemutatott új eszközök részletes leírása, felépítése és gyártási információi, másik részükön pedig a még bejelentetlen készülékei szintén részletes adatai láthatóak.

Ezt az egyik beszállítóján, a világ legnagyobb laptopgyártóján, a tajvani Quanta Computeren keresztül, amely az Apple-ön kívül még olyan vállalatokat lát el, mint a HP, Dell, Microsoft, Toshiba, LG, Lenovo, Alienware, Amazon, Sony és még sok mást.

A hackercsoport 50 millió dolláros, mintegy 15 milliárd forintos váltságdíjat követel a vállalattól, amit május 1-ig teljesíthetnek. Abban az esetben, ha az Apple nem hajlandó fizetni, akkor minden tervrajzot felpakolnak a netre. 

A REvil fenyegetése | Kép: The Record

A REvil ultimátumot adott: vagy fizetnek a megjelölt időpontig (igaz, az nem tiszta, hogy miként), vagy május 1. után minden nap közzétesznek egy tervet. A lopásról az Apple egyelőre nem nyilatkozott, a beszállító azonban már elismerte a támadást és megerősítette a tervrajzok valódiságát is, bár hozzátették, hogy a tervek csak nagyon apró részéhez jutottak csak hozzá.

Ugyanezek a hackerek legutóbb hasonló módon lopták el az Acer terveit, melyekért ugyancsak 50 millió dollárt követeltek. Nem tudni, hogy az Tim Cook tervez-e fizetni, avagy sem, de jelenleg semmi garancia nincs arra, hogy miután kicsengették az összeget, akkor a banda állja-e majd a szavát – vélhetőleg nem.

via – The Record

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×