A Microsoft minden platformon chromium böngészőre vált, aminek köszönhetően már a Google Stadia is elérhető Xboxról.

A cloud-gaming mondhatni lényege, hogy az adott, de inkább választott szolgáltatás szinte minden platformon, eszközön elérhető és tökéletesen működőképes legyen. Bizonyos gyártók persze nem engednek a saját zárt rendszerükből, mint például a Nintendo, vagy a Sony, melyek ugyan szintén rendelkeznek felhő alapú technológiával, azokat elég limitált módon érhetjük el, és a platformjaikon a sajátjukon kívül másra nincs is lehetőség.

Az Xbox atyaúristene, Phil Spencer korábban már sokat beszélt a platformok közötti átjárhatóságról, illetve arról, hogy személy szerint nyitott lenne arra, hogy más konzolokra is portolják az Xbox Game Pass-t és a streaminget (nyilván). Ez eddig viszont csak üres locsogásnak tűnhetett, hiszen Xboxokon sem lehet például PS Now-t, vagy Stadiát használni, most azonban ez teljesen megváltozni látszik.

A The Verge újságírója, Tom Warren rápróbált az egyelőre még csak Xbox Insiderek számára elérhető új konzolos Edge böngészőre, és egészen érdekes dolgokra lett figyelmes.

Játszhatunk a Stadiával Xboxon!

 

A frissülő, de inkább lecserélődő böngésző apropója minden Windows platformot érint, ugyanis nemrég a Microsoft bejelentette, hogy a régi verziókat teljesen elbúcsúztatják, helyettük pedig érkezik a megújult chromium alapú változat. Mindez természetesen az Xboxokat is érintik, melyek jelenleg az Edge Chromium 91 alapokon nyugvó verzióit kapták meg, vagyis pont azokat, amik majd PC-re is érkeznek hamarosan.

Ez pedig azt jelenti, hogy szinte minden olyan dolgot megtehetünk a konzolon, mint amire PC-n is lehetőségünk van, vagyis gond nélkül játszhatunk a Stadiával akár. A Google szolgáltatása még ebben az alfa buildben is remekül működik, ahogyan – a Gizmondo szerint – az Amazon Luna is, milyen szerencse, hogy támogatják az Xbox kontrollerét. A GeForce Now viszont nem indul el, ugyanis az NVIDIA valamilyen oknál fogva blokkolja a chromium böngészőkről való elérést, bár Warren szerint ezzel sem lenne különösebb probléma.

Ugyan az Xbox Edge még közel sem tökéletes, az alfa verzió alapján azért körvonalazódni látszik a Microsoft törekvése. Ha ez pedig így marad, tehát az éles frissülést követően is elérhetőek lesznek ezek a szolgáltatások, akkor az újgenerációs Xboxok lehetnek a legnyíltabb rendszerű videojátékkonzolok, amik valaha készültek.

Annak fényében pedig pláne, hogy fejlesztői módban akár emulátorokat is képes elindítani, amivel PS1-es, PS2-es, Nintendo 64-es, Dreamcastes, GameCube-os, PSP-s és megannyi más konzolra készült játékot játszhatunk. Sőt, ezeket képes még fel is skálázni.

Forrás: Gizmondo, The Verge

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×