Az Xbox Live az első Xbox óta velünk van, megannyi emléket és élményt köszönhetünk neki, most pedig úgy tűnik, hogy hamarosan búcsúzunk tőle.

Nem egészen 19 évvel ezelőtt a Microsoft egy igazán forradalmi lépésre szánta el magát, és 2002-ben útjára indította még a legelső Xboxon az Xbox Live modellt. Ennek akkoriban elsődleges célja a játékosok egymással való összekötése, úgy pedig az online multiplayer játék konzolos megreformálása volt.

Mondanom sem kell, hogy óriási siker lett, mellyel kiválóan megalapoztak az Xbox 360 konzoltörténelmi eredményének is.

Mindez azért is nagyon fontos, mert a Sony a Microsoft hatására állt elő a saját megoldásával, a PlayStation Network-kel, méghozzá az Xbox Live után 4 évvel – ez az alapvető különbség pedig máig meglátszik mindkét vállalaton.

Majdnem eltelt 20 év, ami idő alatt három generációnyi Xbox jelent meg és megannyi játékos nőtt fel, ahogyan a Live, vagyis az online szolgáltatás is egyre csak gyarapodott és fejlődött. Az Xbox One-éra alatt viszont különösen sok változáson esett át, hiszen kibővült az Xbox Game Pass-el és az abba beépített streaminggel, ami már nem csak az Xbox konzolokon, hanem már a sokak zsebében ott lapuló telefonokról is elérhető.

A Microsoft pedig úgy látja jónak, hogy itt az ideje elengedni a Live kezét, hogy átadja a helyét az Xbox Network-nek.

A Network elnevezés előbb a Windows Central Jez Cordenje Twitterén tűnt fel, majd a The Verge újságírója, Tom Warren is felhívta a figyelmünket a hamarosan érkező változásra – amit a redmondiak már tesztelnek is.

Ez azt jelenti, hogy hamarosan véget ér az Xbox Live brandingje, aminek Jez szerint könnyen hatása lehet a Gold előfizetésre is, aminek nem mellesleg a Microsoft is egyre kevesebb figyelmet szentel.

Ez persze nem lehet különösebben meglepő, hiszen a Phil Spencer által vezetett videojátékos divízió a hangsúlyt a Game Pass játékkölcsönző és az xCloud játékstreaming szolgáltatására helyezte, a játékosokat is afelé próbálja terelni. Ezért pedig mindent meg is tesz, hiszen nem is olyan régen 7,5 milliárd dollárért vették meg a komplett ZeniMax/Bethesda kiadóóriást annak összes stúdiójával és IP-jével együtt, amik előbb fokozatosan, majd két héttel ezelőtt egyszerre kerültek a Game Pass kínálatába.

Hivatalos megerősítés még nem érkezett, de aligha lenne meglepő, ha hamarosan bejelentenék a hosszú távon jelentős változást. 

Neked mi a legszebb emléked az Xbox Live-ról?

https://leet.hu/termek/kingston-hyperx-cloud-ii-wireless/

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×