Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tanárainak fele videojátékok bevonásával tanítja a gyerekeket.

A videojátékok és az oktatás egy olyan téma, ami azt gondolom, a következő években egyre gyakoribb téma lesz. Nem is olyan rég egy teljes összefoglalót írtunk a témáról, melyben kifejtettük az videojátékok és az oktatás kapcsolatának fontosságát. Most egy felmérésből az is kiderült, hogy vannak olyan országok, ahol egyre több tanár vonja be a játékokat a tanításba, miközben más országokban ez továbbra is elképzelhetetlen.

A G2A.COM megbízásából készült új tanulmány szerint az Egyesült Királyságban a tanárok csaknem fele használ játékokat az oktatás során.

Kiderült, hogy a tanárok 88 százaléka szerint ez segített abban, hogy jobban motiválják a diákokat. A játékokat a tantárgyak széles skáláján használják, a matematikától és fizikától kezdve az angol irodalomig.

Sok gamernek nagyjából ilyenkor jut eszébe, hogy akkor milyen jó lehet órán CS:GO-zni. Vagy előkapni az Assassin’s Creed játékokat, melyek egy-egy változatát szintén használják az oktatásban. Természetesen nem feltétlenül a legismertebb játékok kerülnek be az oktatási palettába, viszont a piacon számtalan játék létezik, amiből tanulni lehet. Illetve több játék lehet az oktatás helyszíne is, gondoljunk csak a Minecraftra vagy a Half-Life: Alyx-re, amiben matekot tanítottak a tanárok korábban.

Az Egyesült Királyságban a tanárok 47 százaléka, mely jelenleg nem használja a játékokat az oktatásban, azt állítja, hogy nyitott lenne rá. További 50% pedig azért nem vonná be, mert még nem tudja, hogyan. A G2A.COM viszont talán nem véletlenül készítette ezt a felmérést. Nem csak azt bizonyítják be, hogy a játékokat már sikerrel alkalmazzák az oktatásban, de egyúttal tanárképzésükre is felhívják a figyelmet.

G2A Academy: Video Games in Education

A G2A Akadémia: Videojátékok az oktatásban képzés olyan tanároknak szól, akik szívesen használnák a játékokat az oktatás során. A képzést Dr. Szymon Makuch és Dr. Adam Flamma állította össze, akik jelenleg a lengyelországi Wrocław-i Lower Silesia Egyetemen oktatnak. Az oktatóanyagban interaktív módszerek sorozatát dolgozzták ki, használható játékcímekkel együtt, hogy segítsék a tanárokat.

A tanfolyam anyagát tanárként ingyen lehet letölteni a G2A Academy oldaláról. Azoknak, akik nem tanárok, fizetniük kell, ám az ebből befolyó összeget egy digitális kirekesztéssel foglalkozó jótékonysági szervezetnek ajánlják fel.

„A videojátékok valódi erejét még nem ismerték fel a társadalomban, és úgy gondoljuk, hogy az oktatás tökéletes platform arra, hogy megmutassuk. Kíváncsian várjuk, hogy a tanárok hogyan vonják be a játékot az óráikba” – mondta Dr. Szymon Makuch.

Akik úgy nőttek fel, hogy az oktatás még merőben elítélte a játékokat, talán furcsának találják a jelenséget. De a megkérdezett tanárok 62 százaléka úgy véli, hogy a videojátékok a tantermek jövőjének létfontosságú részévé válnak, ezért most jött el az ideje annak, hogy a tanárok megtanulják hogyan működik.

„A Minecraft egy nagyszerű játék, tele matematikával, például koordinátákkal, arányokkal és törtekkel” – mondta James Hume, 14 éves tanuló.

Ez egyúttal egy felhívás a magyar tanároknak is. Ha tehetik, próbálják ki a tanárok számára ingyenes G2A Academy képzésanyagát!

Ezt láttad már?

Videojátékokat az iskolákba – Van-e helye játékoknak a tanórán?

 

 

×