Ha minden igaz, a Valve Inc. visszaélt a Steammel, hogy szándékosan magasan tartsa a játékok árait, és akadályozta frisseb belépő fejlesztőket.

Pont a napokban számoltunk be arról, hogy többek között a Valve is hatalmas bírságot kénytelen fizetni az Európai Bizottság döntése nyomán. A vállalat most újabb peres eljárás elébe néz, miután a hét elején egy csoport keresetet nyújtott be. Ők azt állítják, hogy a Valve visszaél a Steammel, amikor azt követeli az újonnan belépő fejlesztőktől, hogy

minden platformon ugyanazon az áron kínálják a játékaikat, mint a Steamen.

Ahogy azt a The Hollywood Reporter írja: az ohiói Vorys Sater ügyvédi iroda azt állítja, hogy a Valve Steam Forgalmazási Megállapodásában a „Most Favored Nations” záradék arra kényszeríti a fejlesztőket, hogy „egy adott PC-játék ára a Steamen ugyanaz legyen, mint amennyit a játékfejlesztők más platformokon kérnek érte.”

Az ügyvédek szerint a Valve ezzel megnehezíti más platformok, például az Epic Games vagy a Microsoft Store helyzetét a Steammel szemben.

„A Steam záradéka akadályozza az innovációt azáltal, hogy mesterséges akadályt állít a platformok elé. Az a képesség, hogy egy cég alacsonyabb áron kínáljon PC-játékokat a fogyasztóknak, az egyik módja annak, hogy egy cég vagy egy új piaci szereplő piaci részesedést szerezzen. Ha a piac megfelelően működne – vagyis ha a Steam MFN nem létezne, és a platformok képesek lennének versenyezni az árakon -, a Steammel versenyző platformok ugyanolyan (vagy magasabb) árrést tudnának biztosítani a játékfejlesztőknek, ami ugyanakkor alacsonyabb árat jelenhetne a fogyasztóknak” – olvasható a per leírásában.

Az ügyvédek most megpróbálják megzavarni a Steam piaci helyzetét annak érdekében, hogy a PC-játékok terjesztése és értékesítése igazságosabb legyen a gyártók és a játékosok számára.

Talán senki nem gondolta, hogy ezért ilyen drágák a játékok a Steamen. Vannak fejlesztők, akik már úgy döntöttek: nem árulják játékaikat a platformon.

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

×