Mivel Európában 5 videojáték-kiadó nem terjesztette játékait tisztességes módon, az Európai Bizottság komoly büntetéseket szabott ki.

Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media, ZeniMax, VALVE. Íme, azok a videojáték-kiadók, melyeket nemrég tisztességtelen tevékenység miatt komoly pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság. Legfőbb bűnük az volt, hogy nem tették lehetővé, hogy bizonyos országokban élő felhasználók bárhol megvásárolhassák a játékokat.

A régiózáras vásárlás minket, magyarokat is értintett.

Az említett kiadók tevékenysége miatt az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belül a felhasználók nem vehettek PC-játékokat ott, ahol akartak. Talán mindenki jól tudja, hogy még Európán belül is mindenhol eltérő a videojátékok megítélése, mások a fizetések, így a videojáték-árak is változók. Ez azt jelenti, hogy mondjuk Nyugat-Európán valamivel más áron lehet hozzájutni címekhez, mint Kelet-Európában. Vannak olyan országok, ahol a kiadók igyekeznek levinni az árakat, mivel tudják, hogy ott nem lennének képesek 60-70 dolláros játékokat értékesíteni.

Ez minket például pozitívan érint, hiszen bizonyos esetekben mi magyarok is olcsóbban juthatunk hozzá egy-egy játékhoz, mint a nyugatabbra lévő országokban. Természetesen nem meglepő, hogy az árkülönbségek miatt sok felhasználó kezdett el trükközni, hogy olcsóbban jussanak hozzá címekhez. A VPN trükközés ellen például a Valve már korábban tett lépéseket a Steamen.

A gond azt volt, hogy a fent említett kiadók éppen ezért elkezdtek régiózáras kulcsokat árusítani a Kelet-Európai országok számára. Ezeket a kulcsokat csak adott országokban Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában lehetett beváltani.

Ez a megoldás viszont szembe megy az Európai Bizottság azon elvével, miszerint a tagországok között el kell mosódjanak a kereskedelmi határok, és mindenki ott és azt vásárolhasson, amit akar. A játékvásárlások geoblokkolása tilos az EU-ban, így a Bizottság úgy döntött, hogy megbírságolja azokat a kiadókat, akik részt vettek ebben a monopóliumellenes tevékenységben.

„Az európaiak több mint 50%-ka játszik videojátékokkal, az ipar virágzik Európában, értéke pedig meghaladja a 17 milliárd eurót. A Valve és öt másik PC-játék videojáték-kiadó „geoblokkoló” gyakorlata elleni szankciók emlékeztet arra, hogy az uniós versenyjog értelmében a vállalatoknak tilos a határokon átnyúló értékesítés szerződéses korlátozása. Az ilyen gyakorlatok megfosztják az európai fogyasztókat az EU egységes digitális piacának előnyeitől és attól a lehetőségtől, hogy az EU-ban a legmegfelelőbb áron vásárolhassanak” – írta a Bizottság egy sajtóközleményben.

A különböző kiadók összesen 7.8 millió eurós bírságot kell fizessenek a tettükért.

Bandai Namco 340 000 EURÓ
Capcom 396 000 EURÓ
Focus Home 2 888 000 EURÓ
Koch Media 977 000 EURÓ
ZeniMax 1 664 000 EURÓ
VALVE 1 624 000 EURÓ

Összességében a büntetés és a döntés a mi érdekünket szolgálja, hiszen ezzel a jövőben az unión belül lehetőségünk van olyan áron beszerezni egy játékot, ami számunkra a legkedvezőbb, függetlenül attól, hogy azt melyik országban akarjuk megvenni vagy használni. Köszönjük EU!

https://leet.hu/page/3/?s=Shark&post_type=product

 

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×