Hirtelen felment az árcédula.

Az eMag 2013 óta van jelen Magyarországon, tavaly pedig bejelentették, hogy összeolvadnak az Extreme Digitallal, amivel már a legnagyobbak ligájában játszanak hazánkban. A cég célja, hogy Budapest fontosabb pontjain és a megyeszékhelyeken is megjelenjenek boltokkal, a következő kettő még idén nyílik Budapesten a Mammutban, valamint Pécsett.

Korábban írtunk már arról, hogy egyes üzletek is rárepültek a nyerészkedésre, ám ezidáig csak kisebb webáruházak kínálatában voltak jóval magasabban árazva az új, 2. generációs RTX-ek. Az RTX 3080 esetén már láthattuk, hogy milyen borzasztó a helyzet. Nos, a rossz hír, hogy az RTX 3090-es kártyák esetén is hasonló készlethiány lépett fel. Az Nvidia nem számított ekkora keresletre, emiatt jelenleg nincs elegendő raktárkészlet, aminek köszönhetően a leszállított kártyák magasan az ajánlott árcédula felett kerülnek ki a piacra, aminek a felhasználók szemmel láthatóan nem örülnek.

Az RTX 3080 felárazásai után az RTX 3090-ből is érkezett pár darab az országba, ezek közül a legnagyobb webshopok is kaptak néhány darabot. A néhány alatt pedig nem százas vagy akár ezres tételre kell gondolni, a forrásaink szerint sajnos a 10-nél is kevesebb kártya érkezik hetente. Mindezek ellenére az Emag / Extreme Digital kínálatában feltűnt pár darab az új generációból. Viszont mielőtt mindenki rohanna a boltokba, sajnos még az amúgy igencsak magas ajánlott fogyasztói árakhoz képest is jóval többet kér el az említett webshop-óriás.

Az eredetileg megszellőztetett 1499 dolláros (450 ezer forintos) árhoz képest sokan még az ASUS TUF (TUF-RTX3090-24G-GAMING) 643 900 Ft-os árcédulájára is húzták a szájukat. Ennek ellenére az Emag kínálatában 912 990 Ft-ért került ki az EVGA FTW3 Ultra Gaming, ami egész pontosan 463 ezer forinttal kerül többe, mint az Nvidia által bejelentett referenciaváltozat. De ha még a legrosszabb verziót nézzük, és az ASUS legdrágább modelljéhez (ROG-STRIX-RTX3090-O24G-GAMING) hasonlítjuk, akkor is 219 ezer forintos árrésről beszélünk.

Az eMag kínálatában egyébként a cikk írásának pillanatában 795 990 forintnál indult a legolcsóbb RTX 3090, a legdrágábban pedig az előbb említett EVGA FTW3 Ultra Gaming hozható el 919 990 forintos áron. Az Extreme Digital áruházából sem hozható el sokkal kedvezőbben a kártya, itt 899 900 forintot kell kifizetnünk az amúgy 1499 dolláron (450 ezer forinton) hirdetett kártyáért.

Korábban beszámoltunk már az Nvidia Geforce RTX 3080 magyar árairól, azok után pedig nehéz eldönteni, hogy hol rosszabb a helyzet. Arányaiban számolva az RTX 3080 esetén beszélhetünk rosszabb mutatókról, ugyanis ott a 330 ezer forintos kártyákat kínálják 450 ezer forint környékén, azaz 120 ezer forint a differencia. Jelen esetben pedig a 600 ezer forintos árcédula kúszott egészen 913 ezerig, vagy 900 ezerig, attól függően, hogy melyik webáruházból választjuk ki az igazit. Az biztos, hogy az RTX 3080/3090 vásárlók most szívhatják a fogukat az Nvidia kétes raktárkészletei, na meg a nyerészkedő kereskedők miatt. Kíváncsian várjuk, hogy az AMD mit tud felmutatni hamarosan.

Kerestük az eMag, illetve Extreme Digital képviselőit, ám a kérdéseinkre nem kaptunk válaszokat a cikk publikálásának pillanatáig. A későbbi válasz esetén a cikk tartalmát frissítjük.

Korábban történt:

Mennyibe kerül egy RTX 3080 Magyarországon? – Szétnéztünk a hazai piacon

×