Drágább, mint gondolnád.

Az RTX 3080 pont olyan, mint Columbo felesége, mindenki tudja hogy létezik, de még senki sem látta. Ez alól egyedül a tesztelők és a legszerencsésebbek az üdítő kivételek. Épp ezért úgy gondoltuk, ideje szétnézni a hazai piacon, ha már a nemzetközi színtereken láthatóan siralmas a helyzet. Ilyen kellemetlen startja egy korábbi kártyának sem volt még, pedig láttunk már problémákat, de olyat, hogy a kártya maga el sem érhető a boltokban, ilyenre nem volt még példa.

Ameddig külföldön mindenki az eBay-es hirdetésekre van ráfeszülve, addig a hazai piacon inkább a tech cserebere oldalakon zajlik az élet. A jófogáson egyetlen kártyát találtunk, de azt is fátyolos hirdetési szöveg jellemezte. A webshopoknál pedig nemrég még elérhető volt a kártya, de aki most akarna RTX 3080-at rendelni, az a következő felületet látja:

A csütörtöki helyzet / Kép: arukereso.hu

Egy pillanat erejéig se higgye senki, hogy a „további termékek” címszó alatt lévő 400 ezres és 418 ezres eMag hirdetések élnek. Ott sem rendelhető a kártya. Bezzeg két napja még lehetett új RTX 3080-hoz jutni.

Mutatjuk milyen árról indultak:

Valami nincs rendben, nem? / Kép: [email protected]

A két rendelhető Gigabyte kártya volt a legnépszerűbb az egész videókártya részlegen. A legtöbben ráadásul a drágább Gaming OC változatra voltak kíváncsiak, ami 473 723 forintról indult a 12g webáruházában. Az „olcsóbb” RTX 3080-at sem mondanánk olcsóbbnak, tekintve hogy 448 ezer forintot kellett érte kiszurkolnia a vásárlóknak. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa, ugyanis aki egy AORUS Gigabyte kártyára vágyott, annak 515 ezer forintot kellett kifizetnie az említett 12g áruházban. Időközben pedig le is vették a kínálatból, valószínűleg elfogyott a készlet.

Szép felárat kérnek a Gigabyte kártyáért / Kép: [email protected]

Na de mennyibe is kerül egy ilyen kártya? A külföldi overclockers oldalán, akik amúgy hazánkba is szállítanak alapesetben, 338 ezer forintot kell leszurkolnunk és ebben már benne van a bolt haszna is. Aki a fentebbi áruházból vette meg 515 ezer forintos áron, az egész pontosan 177 ezer forinttal fizetett többet a kártyáért.

Kapni most RTX 3080-at Magyarországon egyáltalán?

A kérdés, ami az összes gamert foglalkoztatja. A jó hír, hogy kapni, a rossz hír pedig, hogy kizárólag másodkézből/aprós hirdetésről lehet beszerezni és jóval a hivatalos magyarországi árcédula felett.

Lehet kapni, de mélyen a zsebünkbe kell nyúlni / Kép: [email protected]

Legolcsóbban a Palit legolcsóbb hűtésű Gaming Pro vihető 400 ezer forintért, ez egyébként 257 ezer forintba kerül, így ha nem nagykertől szerzik be az árut, akkor is instant 143 ezer forintos profitot realizálnak az eladók. Az is érdekes, hogy az eredetileg Apple termékekkel foglalkozó komphone.hu is feltűnik az eladók között, ők 429 900 forintért hirdetik az EVGA féle RTX 3080-asakat. Itt megjegyeznénk, hogy ezeket mindenképp érdemes jobban szemügyre venni vásárlás előtt, ugyanis ezek a kártyák is érintettek a kondenzátorproblémákkal kapcsolatban.

A webshopos kötődésünknek hála sikerült egy kicsit jobban átlátni a hazai helyzetet. A hazai hivatalos márkaképviseletek egyikével beszéltünk az RTX-ek hazai helyzetéről. Ők is látják, hogy mi a probléma és továbbra is tartják magukat az ajánlott fogyasztói árakhoz. Aki ennél jóval magasabban kínálja, az nyilvánvalóan nyerészkedni akar a termékeken.

De mik is ezek az ajánlott fogyasztói árak?

Az ASUS kártyák esetén például a következők vannak érvényben:

  • TUF-RTX3080-10G-GAMING – 307 500 Ft
  • TUF-RTX3080-O10G-GAMING – 318 500 Ft
  • ROG-STRIX-RTX3080-O10G-GAMING – 335 500 Ft

Aki tehát jelen esetben RTX 3080-as kártyát akar, az vagy vár vagy pedig kifizet több százezer forinttal többet, azért hogy az elsők között próbálhassa ki az új kártyákat. Ezen felül nyilván él az elv is, mi szerint minden annyit ér, amennyit fizetnek érte. Ha mindenki türelmesen vár, a nyerészkedők egyszerűen nem tudnak profitot realizálni, ha senki nem érdeklődik többszörös áron. Tudatos vásárlással könnyen visszaszorítható lenne a jelenség.

Reméljük hamarosan megoldódik a helyzet, de ameddig csak hetente pár darab kártya érkezik hivatalosan a magyarországi nagykerekbe, addig nem várható nagy javulás. Az Nvidia szerint 2021-re oldódhatnak meg az efféle problémák.

Az RTX 3080 tesztünket olvastad már?

Teszt: Mire elég az RTX 3080 egy középkategóriás gamer PC-ben?

×