Porszem került a gépezetbe.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az RTX 3080 tulajok gyakran tapasztaltak fagyást, illetve összeomlást, ami egy új kártya esetén elég kellemetlen. Egyes típusoknál megszűnt a gond, amikor lejjebb vitték a kártyák gyári órajeleit, de sajnos úgy fest, komolyabb a probléma, mint hittük.

Magában a kártya dizájnjában van kódolva a hiba.

Erre az Igor’s LAB mutatott rá, akik kifejtették, hogy a kártyákon használt kondenzátorokkal van a probléma. A nagy teljesítményű kártyák GPU-jának túloldalán ugyanis POS, illetve MLCC kondenzátorokat kell elhelyeznie a gyártóknak annak érdekében, hogy a magas frekvenciák megfelelően legyenek szűrve. A kifagyás pedig azoknál a kártyáknál áll fenn, amelyek 6 POS-Cappel vannak szerelve. Ez azért is érdekes, mert az Nvidia elfogadta ezt a konfigurációt.

A GPU tokozásának túloldalán lévő kondenzátorok felelősek a fagyásokért / Kép: Igor’s LAB

Az EVGA megerősítette az Igor’s LAB állításait, sőt azt is elárulták, hogy épp azért késett az FTW3 verzió, mert nem ment át a vállalat belső tesztlaborján. Ezért változtattak a kártya dizájnján, ami után már nincs probléma a kártyákkal.

Egyes gyártók nyilatkoztak, hogy náluk nem áll fenn a probléma, de a legtöbben hallgatnak egyelőre, ahogyan az Nvidia is teszi. A jó hír, hogy több gyártó is megerősítette: a jótállás ugyanúgy él az említett hibák esetén, szóval aki bármilyen problémát tapasztal, az nyugodt szívvel élhet a garancia lehetőségével.

Új gépet építenél?

×