Jó hír is, meg nem is.

A legtöbben tűkön ülve várják már az új RTX-ek megjelenését, ami nem csoda, hiszen az Nvidia prezentációja után nincs olyan, aki ne nézne rá legalább a referenciahűtőre. Nos, az amerikai árak ismertetését követően többen szkeptikusak voltak, és sajnos úgy fest, igazuk is volt.

Lerántották a leplet az egyik legnagyobb európai webshopról, történetesen az overclockers mutatta meg az első egyedi hűtésű kártyákat Európában. Így persze az árakra is fény derült. Mivel egyedi hűtésű kártyákról van szó, természetesen az árak tekintetében nagyobb szórás tapasztalható, ezért mi a legolcsóbb kártyákat vettük számításba.

Az árak:

Fontos kiemelnünk, hogy a forint-dollár és a forint-font árfolyama is némileg befolyásolja az árakat, továbbá ezek a bevezetőárak, ahol is az újdonság felárát is gyakran megfizettetik velünk. Pár hét múlva lehet, hogy jobb lesz a helyzet. Ettől függetlenül látható a nem kis mértékű árnövekedés, ami pedig eléggé átrendezi a bennünk korábban megfogalmazódott ár-érték arányt. Nem őszinte a mosolyunk, tekintve, hogy a legolcsóbb RTX 3070-ért is 181 ezer forintot kell leszurkolnunk, míg az amerikai piacon 32 ezer forinttal olcsóbban hozzá tudnak jutni ugyanehhez a termékhez a vásárlók.

A legolcsóbb RTX 3070-et a Palit kínálja a három ventilátoros Gaming Pro kiszerelésében. Ezért az összegért pedig a gyári órajelekkel szállítják a kártyát, az OC verzióért 20 fonttal többet kell kipengetnünk. Egy EVGA ICX3-ért pedig már 479 fontot, azaz 193 ezer forintot kérnek el.

Jól megkérik a ROG STRIX OC árát

Az RTX 3080-as versenyzők közül szintén a 3 ventilátoros Palit Gaming Pro a legolcsóbb variáns, itt viszont már szélesebb a kínálat. Például a Gigabyte is feltűnt a 649 fontos (~261 ezer forintos) Eagle OC hűtésével, a legolcsóbb ASUS kártyáért pedig – ami történetesen egy TUF Gaming OC verzió – 699 fontot kérnek el. Azaz itt már 282 ezer forintot kell kifizetnünk a kasszánál. Egyúttal a legdrágább RTX 3080-as is az ASUS nevéhez fűződik, a ROG STRIX Gaming OC-t ugyanis 849 fontért kínálja a webáruház, azaz 342 ezer forintot kell leszurkolnunk a kasszánál.

Az RTX 3090 mellé nem tudok pontos legolcsóbb típust írni, ugyanis jelenleg kilencen haladnak fej-fej mellett 1399 fontos (563 ezer forintos)  kikiáltási áron. A skálán olyan nevek szerepelnek, mint az Inno3D, a Palit, a Gigabyte, az EVGA vagy épp az ASUS. Mindenki eldöntheti, hogy neki melyik a legszimpatikusabb, pusztán a hűtőket vizsgálva az Inno3D iChill X3 és az EVGA ICX3 emelkedik ki kicsit a mezőnyből. A legdrágább RTX 3090-esek esetén is megosztott az első hely, ugyanis az ASUS ROG STRIX és a Gigabyte Aorus XTREME is 1589 fontos, azaz 640 ezer forintos áron várják az érdeklődőket.

Az amerikai árak:

  • RTX 3070 – 499 dollártól (~149 000 forint)
  • RTX 3080 – 699 dollártól (~209 000 forint)
  • RTX 3090 – 1499 dollártól (~448 000 forint)

Egy csokorba szedtük az Nvidia bejelentésen elhangzott árcédulákat, a különbség pedig jól látható. Az RTX 3070 esetén 32 ezer forinttal fogott vastagabbon az angol webáruházban a webshoposok ceruzája. Az RTX 3080 esetén már 52 ezer forinttal kell többet otthagynunk a kasszánál, az RTX 3090 esetén pedig egészen elképesztő, 115 ezer forintos árkülönbségről beszélünk.

Mindeközben várjuk a magyar árakat is, amelyek feltehetőleg az angol overclockers-nél is magasabbak lesznek, már csak azért, mert amíg ott 20%-os áfáról beszélünk, addig hazánkban 27%-os áfát kell megfizetnünk.

Láttad, hogy a leet.hu webshopban épp akciós a Model O-?

 

×