A képregényfilmek előtt a Marvel hősei már videojátékok formájában is hódítottak. Történelmüket azonban óriási hullámhegyek és völgyek jellemzik. Most a legjobbak és legrosszabbak közül válogattunk.

Most, hogy megjelent a legújabb Marvel’s Avengers játék, melyről egyébként egy átfogó cikket is írtunk, kicsit visszatérünk a múltba, és megnézzük, hogyan is festettek az első Marvel szuperhős-játékok.

Kockázat nélkül nincs nyereség

A ’70-es évek végén a képregénykiadók még bizalmatlankodva figyelték a videojátékok egyre növekvő népszerűségét. Az első lépést nem is a Marvel, hanem a DC fejesei tették meg ebben a világban, az 1979-es Superman-nel. Ezen sikeren felbátorodva született meg végül a döntés a másik képregényóriásnál is. 1982-ben jelent meg az első Marvel videojáték a Parker Brothers-szel közösen készített Spider-Man.

 

Az ekkor csúcsminőségűnek számító játék Atarin futott és sem a grafikáját, sem a történetét nem bonyolították nagyon túl a készítők. Pókemberrel lengedezve a hálón bombákat kellett hatástalanítani és Zöld Manóval, valamint csatlósaival kellett megküzdeni. Mai szemmel nézve sablonosnak tűnhet, saját korában viszont nagyon jól teljesített a kasszáknál. Negyven év múlva valószínűleg utódjára, a 2018-as év egyik legsikeresebb játékára, a PS4 Spider-Man-jére is hasonlóan fognak nézni. De mielőtt ennyire előreszaladnánk, nézzük a játék közelebbi rokonait!

A Spider-Man sikerei után a Marvel mai filmjeihez hasonlóan videojátékait is ontani kezdte magából, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az olyan címeik, mint a Howard the Duck, a Spider-Man and Captain America in Doctor Doom’s Revenge, vagy az X-men: Madness in Murderworld enyhén szólva is feledhetőre sikeredtek. Filmes univerzumukkal ellentétben játékaikkal durván mellélőttek az első évtizedekben és fogadni mernénk rá, hogy ők sem emlékeznek vissza szívesen erre az időszakra.

 

Végül már úgy érződött, hogy minőség helyett elkezdtek a mennyiségre koncentrálni. 1990-98 között negyven játékuk látott napvilágot, melyek közül egy-kettő nem is lett olyan borzalmas. Az X-men vs. Street Fighter kimondottan nagy sikereket ért el, a cég pedig azóta is jó viszonyt ápol a fejlesztésért felelős Capcom-mal. 1997 óta rendszeresen jelennek meg Marvel vs. Capcom játékok. Az utolsó a sorban épp a 2017-es Infinite alcímet viselő darab, amit Play Station 4-en, Xbox One-on és PC-n is ki lehet próbálni.

A korral egyre jobbak lettek?

Az egyre nagyobb teljesítményű konzoloknak és számítógépeknek hála a videojátékok is ugrásszerű fejlődésnek indultak az utóbbi években. A Marvel játékok népszerűsége például a korai 2000-es évektől ível felfelé. Azért ezután is bele lehet futni kellemetlen meglepetésekbe. A 2005-ös Fantastic Four például pont ilyen. A PC-re, PS2-re, Xbox-ra és GameCube-ra is megjelent játék látványvilága még kortársaiéhoz képest is gyenge. Nem segít a helyzeten az sem, hogy az irányíthatósága is nehézkes és összességében gyomorszorító, rossz érzéssel állunk fel előle.

Fantastic Four video game

Kép forrása: speed-new.com

Hiába ugrunk ezután gyorsan előre az időben a 2011-es Thor: God of Thunder című videojátékhoz, ugyanis az is hasonló problémákkal küzd. Ahogy az első Thor filmek, úgy ez a játék sem a Marvel legdicsőségesebb projektje. Háromféle ellenféllel nézhetünk szembe benne a jégóriások közül. Vannak a kicsik, a közepesek és a kicsivel nagyobbak, mint közepesek, túl sok változatosságra tehát ne számítsunk. A grafika sem lett a legjobb, ráadásul tele van bugokkal a játék, ami erősen rontja az élményt.

Vannak azért valóban jók is

Most, hogy érintőlegesen átnéztük a Marvel videojáték történelmének mélypontjait, evezzünk kicsit vidámabb vizekre. A számos hiba után ugyanis születtek igazi gyöngyszemek is az utóbbi években. Ezek közé tartozik az X-men Origins: Wolverine – Uncaged Edition is. Míg az azonos címmel megjelent film nem hozott túl sok elismerést a 20th Century Fox számára, a belőle készült videojáték a rajongók egyik kedvence lett.

Wolverine Uncaged

Kép forrása: getwallpapers.com

Mivel a fokozottan erőszakos játék 15 éven aluliaknak nem ajánlott, a készítők így bátran kiaknázták az összes rendelkezésükre álló lehetőséget, hogy minél brutálisabbá tegyék. Jó néhány órányi féktelen tombolásban lehet részünk, ha rászánjuk az időt a Wolverine-re, amiben teljes mértékben kihasználhatjuk Farkas adamantium karmait és öngyógyító képességét.

Az X-Men Kezdetek: Farkas másik meggyötört szereplőjének is szentelhetünk egy kis figyelmet a virtuális térben. 2013-ban megjelent ugyanis a Deadpool, ami gameplay vagy sztori szempontjából nem hozott sok újdonságot, a karaktert viszont meglepően jól sikerült adaptálni. Képregényes eredetijéhez hasonlóan Wade Wilson itt is a negyedik fal áttörések nagy szerelmese, így bátran kiszólogat a játékosnak, meg beszólogat mindenki másnak. Egy laza kikapcsolódáshoz épp megfelelő program.

Deadpool video game

Kép forrása: Polygon

A legjobb Marvel videojáték címet mégis a 2018-ban kiadott Spider-Man viszi, amiben első elődjéhez hasonlóan hálóhintázhatunk, tornyokat aktiválhatunk és rosszfiúkkal küzdhetünk meg. A hasonlóságok ellenére a PS4 játékának mégis játékosok ezreit sikerült megfognia. Hogy mi a kulcs? A sikerhez bizony a sztorin és a látványon keresztül vezetett az út. Az ember igazából már csak azt percekig képes bámulni, ahogy Spidey New York utcái fölött lengedezik.

Ehhez jön még hozzá a történet árnyaltsága is. Peter itt már nem kezdő Pókember,hanem jó tíz éve van a szakmában, így tehát a hősködés minden velejáróját megtapasztalhatta. MJ-vel, sőt, May nénivel való kapcsolata is érdekes fordulatokat vesz, ez pedig azokat a részeket sem teszi unalmassá, ahol nem épp egy rossz fiú baját látjuk el.

spiderman ps4 gameplay

Kép forrása: NDTV Gadgets

Közben megjelent a Marvel’s Avengers, ami eddig már kapott hideget, meleget a kritikusoktól és rajongóktól egyaránt. Te szereted a Marvel videojátékokat?

Hogy bírja ez majd évekig? – Marvel’s Avengers teszt

×