Nemrég megjelent a hamarosan érkező Gamer Girl című játék előzetese, melyet egy nappal később már le is kellett törölni a Youtube-ról.

A Wales Interactive nemrég arra szánta el magát, hogy olyan játékot készítsen, mely kifejezetten lányoknak szól, bajba került gamer lányokról. Miután az előzetes megjelent, szinte futótűzként terjedtek a negatív vélemények róla,

mivel sokak szerint nem megfelelően tálalja a női gamerek és tartalomgyártók zaklatását.

A Wales Interactive eredeti terve ugyanis az volt, hogy egy játékukkal egy létező és valós problémára hívja fel a figyelmet. A Gamer Girl előzetese után viszont sokan úgy gondolják: a fejlesztők nem igazán tudják, hogyan is kellett volna jól megragadni a témát – hívja fel rá a figyelmet a GameRant.

A Gamer Girl egyébként egy interaktív élőszereplős thriller, kicsit talán az Erica című játékhoz lehetne hasonlítani. Abban jeleneteket látunk, majd a saját döntéseink befolyásolják a történetet. Itt is hasonló a helyzet, ám ezt a mechanikát kicsit felturbózták.

Az előzetesben megismerünk egy feltörekvő streamert, akinek a játékos lehet a moderátora. A játék során különböző módon alakíthatjuk a lány karrierjét: segíthetünk neki, kezeljük a csatornát stb. Ám idővel a középpontba egy olyan néző kerül, aki zaklatóvá válik. Az ismeretlen egyre nagyobb fenyegetéssé válik, a történet pedig egyre bonyolultabb és drámaibb lesz.

A legtöbb negatív komment szerint a legnagyobb gond ezzel az, hogy egy nagyon fontos problémából akar a kiadó pénzt csinálni. Abból akarnak bevételt szerezni, amit egyébként sok női streamer rendszeren átél. Az ilyen esetek valóságosak, nem is olyan rég egy ismert női streamer halálos fenyegetést kapott. Ezenkívül azt is nehezményezték, hogy a streamer lányokat általánosítva mutatja be. Olyannak, aki túl sokat mutat magából, vagy éppen aki túl közeli, akár káros kapcsolatba kerül a moderátorokkal (jelen esetben a játékossal).

A negatív értékelések és indokok sorát lehetne itt felsorolni, a lényeg viszont az, hogy az egész helyzet bemutatása, a játékmenet, az általánosítás és a félreértelmezés miatt akkora lett a botrány, hogy az előzetest azóta törölték.

Természetesen a Wales Interactive is reagált: szerintük a Gamer Girl a toxikus gamer világot mutatja be.

„A játék fejlesztését 4 évnyi kutatómunka előzte meg, sok női streamerrel dolgoztunk együtt, olyanokkal is, akik szintén átélték a zaklatást. A történet írásában a főszereplő Alexandra Burton is részt vett. A Gamer Girl célja, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára” – írták.

A játék elvileg szeptemberben jelenik meg, persze csak akkor, ha a kiadó úgy dönt, valóban megjelenteti. Talán a dolgot azért sikerült ilyen véresen komolyan venni, mert pont az elmúlt időszakban zajlott a legtöbb gamer világot érintő zaklatásos botrány. Erről mi magunk is készítettünk videót.

 

Szerinted is rosszul értelmezi a problémát a Gamer Girl?

Újabb halálos fenyegetést kapott Sweet Anita – Korábban konyhakéssel próbálták leszúrni a nyílt utcán

×