Néhány dolog nem úgy lesz látható a Cyberpunk 2077-ben Japánban, mint a világ többi részén. Egy-egy dolog ment át a rostán.

Aki alapvetően szereti a cyberpunk témát, talán jól tudja, hogy milyen fontos és jelentős részét képezi a műfajnak Japán. A legtöbb cyberpunk témájú filmben, játékban, sőt a sci-fi egy-egy alapvető ágában is rendszerint jelent van a japán technológia. Elég mondjuk a Szárnyas fejvadászra gondolni, ahol az eljapánosodás alapvető része a világnak.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a cyberpunk műfajban a nemzeti érzés helyett a cégekhez tartozás kerül előtérbe: a multik dolgozói – japán mintát követve – a cég épületein belül laknak és dolgoznak, a nagyvállalatoknak saját himnusza van, a politikát a cégek egymás közötti harca jellemzi.

Japán alkotók egyébként a cyberpunk legjelentősebb műveit hozták létre: Akira, Ghost in the Shell, Metropolisz stb. Még a Cyberpunk 2077 Xbox One kiadásán is számos japán felirat szerepel.

Nos, éppen ezért olyan furcsa, hogy pont Japánban kap cenzúrát a CD Projekt RED új játéka.

A szigetországban ugyanis nem engedték meg, hogy egy-egy dolog úgy jelenjen meg, ahogy azt a készítők eredetileg elkészítették. Ezek a tiltások leginkább a meztelenségre vonatkoznak. Eltávolításra kerülnek a nemi szervek, vagy például azok a szervek, melyeknek a testen belül kellene lenniük.

Kép forrása: Reddit

A CD Projekt RED nyilatkozata szerint a változtatásokat annak érdekében hajtották végre, hogy megfeleljenek a japán besoroló bizottság, a CERO követelményeinek. A meztelen testek japánban alsóneműt kapnak, beleértve a főszereplőt is.

A játék többi részében egy-egy szexuális tartalmú jelenetet változtatnak meg. Sőt néhány hirdetőtábla, graffiti és nemi szervre emlékeztető tárgy is el lesz távolítva, vagy át lesz szerkesztve. A testreszabható nemi szervek lehetősége is kikerül a játékból.

A fejlesztők kiemelték, hogy semmilyen történetbeli változás nincs, csak a szexualitást egy picit visszafogják. A Cyberpunk 2077 egyébként 18+-os besorolást kapott a világ nagy részén. Korábban attól féltek, hogy Ausztráliában is lesz valamilyen cenzúra, de ott nem volt semmi baj.

Nálunk is kéne a cenzúra?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×