A szomorú igazság, ami a PUBG Mobile színfalai mögött zajlanak.

Miközben a Tencent folyamatosan aratja az újabbnál-újabb sikereket a PUBG Mobile-ban, addig a játékosoknál kezd betelni a pohár. Az utóbbi időben ugyanis egyre több csalóról számolnak be, ami a mobiljátékoknál nem túl megszokott. Sokan nem tudják, viszont a Tencent tényleg elég sokat tesz a csalók ellen. Többek között a játékban hardveres banrendszer üzemel, ami a csalók telefonját véglegesen kitiltja a PUBG Mobile szervereiről.

PC-n és mobilon ugyanúgy akad csaló szép számmal

Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy akkor mégis hogy térnek vissza? A választ kutatva beleástuk magunkat a csalók legnagyobb fórumába és szétnéztünk, hogy mi is a helyzet.

Nos, a rossz hír, hogy a legtöbb csaló nem gépen, hanem emulátoron játszik. Azaz ennek megfelelően bármikor változtathat Device ID-t (ezt tiltja ki a rendszer) és minden megy tovább úgy, mint azelőtt. A Tencent semmit nem tud kezdeni velük, ugyanis az ID váltás után egyszerűen úgy érzékeli a rendszer, mintha egy új telefonról jelentkeztek volna be.

Az emulátoros csalók játszhatnak a mobilosokkal?

Alapvetően a PUBG Mobile még hivatalos emulátort is kapott, amivel főként azok játszanak, akik számára kényelmetlen a kijelzőt tapicskolni. Azért az magától értetődik, hogy az egér+billentyű kombinációval gyorsabban tudnak reagálni, épp emiatt különíti el a Tencent ezeket a lobbikat. Így a telefonos a telefonossal, az emulátoros az emulátorossal játszik alapvetően.

De sajnos a hackerek ezt is ki tudják játszani.

Röviden: a hivatalos emulátor helyett egy másik program segítségével telefont emulálnak, aminek köszönhetően a rendszer már mobiljátékosként azonosítja őket.

Ennek „örömére” ugyanúgy bedobja őket a mobiljátékosok lobbijába, ami már önmagában is elég előny, de a legtöbben még cheatet is használnak mellé, hogy garantáltan elrontsák mások játékát.

Mennyi idő visszajönni egy végleges ban után?

Nagyjából 15 perc alatt tudja megoldani egy közepesen hozzáértő ember, hogy visszatérjen. A profik már akár 5 percen belül csinálnak egy új eszközt. Ennek megfelelően hiába tiltja ki az anti-cheat őket, egy kávészünet alatt már vissza is térnek.

Drágák a cheatek?

Sokakban felmerül a kérdés. Őszintén szólva engem is érdekelt, hogy hogy engedheti meg ennyi ember magának. Nos, a valóság itt is kicsit lesújtó volt. Egy sima no recoilt vagy wallhacket már ingyen is le tudunk tölteni bizonyos forrásokból, azaz átláthatunk majd a falakon és a fegyverek szórásával sem kell törődnünk. Az aimbotért és a kényelmi funkciókért már havi 20-30 eurót (~6-9 000 Ft) kér egy közepesen ismert hackgyártó.

A drágábbak pedig 100 eurónál kezdődnek. A drágább csalásoknál még attól sem kell tartani, hogy lebuknak. Egy játékos arról számolt be, hogy 1 éve nem dobták ki a barátját, pedig folyamatosan csal a meccseken. Őszintén szólva nem igazán értem, hogy miért éri meg valakinek ennyit kiadni azért, hogy egy ingyenes játékban csaljanak.

Ennek a körforgásnak sajnos előreláthatólag sosem lesz vége, esetleg akkor, ha a csalók megunják egyszer a játékot. Az anti-cheatet lehet még tovább tökéletesíteni, de az emulátort nem tudják kiszűrni. A legszomorúbb az egészben, hogy ugyanaz a pár csaló jár vissza folyamatosan, de hiába bannolja őket a rendszer, ha 10 percen belül már vissza is tudnak térni.

https://www.facebook.com/groups/pubgmobilkozosseg/

×