PUBG? CS:GO? Valorant? Az összes játék alapja egy jó fejhallgató, nézzük 20 ezer könyékén mi éri meg!

Ezúttal a játékra alkalmas fejhallgatókat vizsgáltuk meg közelebbről. Az összefoglalónkban igyekeztünk minden igényt maradéktalanul kielégíteni, így több árkategóriát is érintettünk. Manapság sajnos elég nehéz dolgunk van az audioeszközök  vásárlása esetén, ugyanis rengeteg dologgal próbálnak megzavarni a választásban. Itt gondolok például az 5.1 és 7.1-es rendszerekre, amelyek teljesen feleslegesek, sőt a legtöbbször csupán virtuális effektet jelölnek, ami bármelyik 500 Ft-os „teszkós” verzión is ugyan úgy működik, csak épp semmi haszna nincs.

Aki már hallott értelmes stereo fejhallgatót és high end 7.1 gamer fejhallgatót, az tudja, hogy egy jó stereo oda-vissza veri a 7.1-et, méghozzá feleannyiért.

Itt meg is jegyezném, hogy az ár/érték arány mellett a hangminőséget is fontos tényezőnek tartjuk, így aki arra számít, mondjuk egy Razer bármely kategóriában feltűnhet, az nyugodtan zárja be az oldalt.

Mindezek mellett kiemelném, hogy ez nem a Szent Írás, természetesen nem soroltuk fel a létező összes jó minőségű fejhallgatót, viszont ha valaki most szeretne újítani, akkor mindenképp érdemes megvizsgálni az általunk felsorolt darabokat.

Mi is ez az “ajándék” hangkártya-mánia?

Az ajándék hangkártyák egyre gyakrabban tűnnek fel a porondon, viszont nem feltétlenül éri meg ezeket választani. Egyrészt az ajándék az sohasem ajándék, úgyis beépítik a termék árába. Másrészt pedig ha egy jobbfajta alaplappal rendelkezünk, ami némileg jobb integrált hangkártyát kapott, akkor nem feltétlenül fogunk előrelépést tapasztalni a fejhallgatókhoz adott külső hangkártyák esetén. Ha pedig külön hangkártyánk van, akkor egyenesen el kell ezeket felejteni, minőségben ugyanis alulmaradnak a fejhallgatókhoz ajándékba kapott verziók.

Alsókategória (15 ezer forint alatt)

Invotone HD2000 + csíptetős mikrofon
Ár: 7 280 Ft

Ha minél kisebb pénzből akarjuk megúszni a fejhallgatóvásárlást, akkor alaposan körbe kell nézni. Sajnos leírhatatlan mennyiségű műanyag hulladékot adnak el a 10 ezer forint alatti árkategóriában. Ha egy tartós, jól szóló fejhallgatót keresünk, akkor a HD2000-nél keresve sem találunk jobb ár/érték arányú darabot. A fejhallgatót eredetileg a Takstar tervezte, szűkösebb költségvetésű stúdiókba. Valószínűleg mindenki ismeri a Takstart, ha elsőre nem is cseng ismerősen a név, ők készítették el a Pro80-at, amit később a Hyperx is átalakított és Cloud néven keresztelték el. A 7 280 forintos árért cserébe kapunk egy jól szóró stereo hangszórópárt,  V alakzatú EQ-t, és az árához képest lehengerlő hangminőséget. Nem véletlenül ajánlják annyi helyen.

A HD2000 mellé egy olcsó, pár száz forintos talpas/csíptetős mikrofont is be kell szereznünk.

Középkategória

Kingston HyperX Cloud II piros

HyperX Cloud  I / II /  Core / Alpha / Alpha S
Ár: 20 000 Ft-tól

Az utóbbi időben szépen elkezdtek felfelé kúszni az árak, ez pedig a Hyperx Cloud árcéduláján is meglátszik. A fentebb felsorolt típusok közül bármelyiket választhatjuk, túl nagy eltérés nincs köztük. Leginkább a körítésükben különböznek. Az újabb (Alpha, Alpha S) verziókban javították a bőrpárnák minőségét, a behallatszódó mikrofon problémát és ráadásul jobb mikrofonnal is szerelték ezeket a példányokat. Épp ezért a gyártó magasabb áron is kínálja ezeket a típusokat. A Hyperx Cloud I és II között például egy pár ezer forintot érő külső hangkártya különbözteti meg, míg a Core-hoz már hangerő szabályzó sem jár, persze ennek köszönhetően olcsóbb is pár ezressel.

Na és hogy mit is kapunk ennyi pénzért? Egy az árát meghazudtolóan jó és tiszta fejhallgatót, ahol a basszusokból sincs hiány. Ehhez persze nem árt egy jobb hangkártya, de a Cloud az alaplapi hangkeltők mellett is teszi a dolgát. Nem hiába lett ilyen felkapott a Cloud, a hangminősége ugyanis a vetekszik a nála jóval drágább konkurenseivel.  A nagy sikernek köszönhetően Kínából fillérekért pótolhatóak hozzá a fülpárnák, de egyébként a 3 év garancia alatt ingyen cserélnek mindent (ráadásul rekordidő alatt, tapasztalat!).

A különféle verziók közötti különbségek

Egyébként kereshetitek a Q-Pad QH-90 / 95 -ös modelljeit, ezek is ugyanarra az alapra építkeznek, mint a Cloud. Ez pedig nem más, mint a Takstar által fejlesztett Pro80.

Felső kategória

Beyerdynamic DT 770 PRO (80/250 Ohmos verziók) + mikrofon
Ár: 44 000 Ft-tól

Ha ki akarjuk maxolni a Hifi élményt, azaz a lehető legjobb hangminőséget akarunk a pénzünkért kapni, akkor mindenképp érdemes kipróbálni a Beyer DT 770-esét. Az alapvetően stúdiókba tervezett fejhallgató egyszerűen elképesztő hangzást biztosít, itt még a magas hangok sem tolakodóak (mint mondjuk a DT 990 esetén), hátránya, hogy nem építettek bele mikrofont, illetve a kihajtásához szükségünk lesz egy normális hangkártyára. Ebben az ársávban viszont ez utóbbi már megkerülhetetlen.

Audio-Technica ATH-G1WL / ATH-G1
Ár: 73 000, illetve 50 000 forinttól

A japán Audio-Technica már közel 60 éve gyárt audio kiegészítőket, többek között mikrofonokat és fejhallgatókat is. Mára már a név egyet jelent a minőséggel, ez pedig az ATH-G1-en, illetve G1WL-en is látszik. A két fejhallgatót csupán a WiFi modul különbözteti meg, értelemszerűen a vezeték nélküli verzióért többet kér a gyártó. Őszintén megvallva szerintem megéri a különbözetet, ugyanis az akkumulátora több napot is kibír töltés nélkül és egyszerűen teljesen más élmény egy wireless fülhallgatóval együtt élni. És nem, nem hallani különbséget a hangminőségben, ahogy a vezetékes termékek esetén, úgy a fejhallgatók is elérték azt a szintet, amikor már teljesen mindegy, hogy vezetékest vagy vezeték nélküli verziót választunk, természetesen csak a megfelelő típusokból, az alsó kategóriás wireless fejesek továbbra is alaposan le vannak maradva vezetékes társaiktól.

Az ATH-G1WL-ről készült tesztünket erre találjátok.

Audeze LCD-GX
Ár: 300 000 Ft-tól

Amennyiben nem akarunk egyáltalán kompromisszumot kötni és a legjobbat keressük, akkor az Audeze háza-táján érdemes nézelődnünk. Lehet, hogy elsőre drágának tűnik, sőt még másodszorra is, a hangja egyszerűen lehengerlő az LCD szériának, ez alól pedig a GX sem kivétel. Mondanom sem kell, itt is szükségünk lesz egy jó minőségű hangkártyára és lehetőség szerint egy erősítőre is, amennyiben ki szeretnénk élvezni az LCD-GX nyújtotta lehetőségeket.

A felső kategória tekintetében még lehetett volna cifrázni a modelleket, de a játékos igényeket a fentebbiek is maradéktalanul kielégítik, sőt… Remélem az összefoglaló anyagunkban mindenki megtalálta a számára ideális fejhallgatót.

×