A Valorant anti-cheat rendszere, a Vanguard olyan mélyen épül be a rendszerbe, hogy komoly problémákat is magával hozhat – szakértő magyarázza el, mik a veszélyek.

Egy könyvelőszoftver hálózatfejlesztésével foglalkozó IT-szakértő, Shun-Pie posztolta redditre aggályait a Valorant anti-cheat szoftverével, a Vanguarddal kapcsolatban. A poszt elég hosszú, és részletes, megpróbáljuk a lehető legrövidebben összefoglalni a fő problémákat.

Why Valorants Vanguard Anti-Cheat has to be changed ASAP from r/pcgaming

Az egyik, hogy olyan kernelalapú hozzáférése van a rendszerhez, amit még a fő rendszergazda felhasználó sem kap a Windowsban: épp biztonsági okok miatt. Miért adjunk akkor a Riotnak ilyen hozzáférést?

A további problémái, hogy folyamatosan fut, látja a külső eszközöket, és még a tűzfalakkal is összetűzésbe kerül. Ahogy fogalmaz, ez nem csak azért veszélyes, mert a Riot teljesen magánjellegű adatokhoz hozzáfér, hanem azért is, mert ha egy hackernek sikerül feltörnie a Vanguard szerverét, akkor nekik is hasonló hozzáférésük lesz minden géphez, amin fel van telepítve a Valorant.

A Riot egy külön közleményben reagált erre a reddit posztra, szóval látszik, hogy komolyan veszik. Bizonyos aggályokat sikerült eloszlatniuk, de alapvetően inkább ideológiai kérdésről van szó: ér ennyit az, hogy ne legyenek csalók egy játékban? Megéri vállalni ekkora kockázatot?

Ti hogy álltok ehhez a kérdéshez?

×