Végre azonos körülmények között tesztelték az Intel új és az AMD jelenlegi processzorait.

Az AMD jött, látott és alaposan belerondított az Intel egyeduralkodásába a Ryzen processzorok megjelenésével. Azóta már odáig fajult a helyzet, hogy mindkét gyártó fej-fej mellett halad, ugyanis az Intel a mai napig nem tudott fejlettebb gyártástechnológiát alkalmazni, aminek köszönhetően még mindig a 2015-ben debütált Skylake architektúrát foltozgatják.

Ez a 10. generáció esetén sincs másképp, viszont most megérkezett az első összehasonlítóteszt, amiben az i5 10400, 10500, i7 10600K és az i7 10700-é a főszerep. Egy hongkongi tech-lapnak (HKEPC) ugyanis sikerült megkaparintania az említett processzorokat, amelyeket egymásnak is eresztettek pár szintetikus tesztben.

A tesztelt processzorok /Kép: HKEPC

A processzorokat egy Dell B460-as OEM lap segítségével helyezték üzembe, ami mellé 16 GB-nyi 4133 MHz-es DDR4 memória párosult. A videókártya szerepében pedig egy RX 5700XT tetszelgett.

A korábbi pletykákat a HKEPC is megerősítette, azaz az i7-es processzorok immáron 8 maggal és 16 szállal rendelkeznek, illetve az i5-ösök megkapták a HyperThreadinget, azaz a korábbi 6 mag mellé, most már 12 szál párosul.

Íme a tesztek:

Azt fontos kiemelni, hogy pár Intel processzorból csupán az ES, azaz az engineering sample verzió állt rendelkezésre. Ezekről azt kell tudni, hogy általában a végeleges verziónál alacsonyabb órajeleken ketyegnek, így a teljesítményük is gyengébb.

A Cinebench R15 tesztek eredménye / Kép: HKEPC

A Cinebench R20 tesztek eredménye / Kép: HKEPC

CPU-Z pontszámok/ Kép: HKEPC

A 3DMark Time Spy-ban kapott CPU pontszámok/ Kép: HKEPC

A 3DMark Fires Strike Extreme tesztek eredménye / Kép: HKEPC

A tesztekből látszik, hogy bizonyos területen továbbra is vezet az Intel, viszont azt el kell ismerni, hogy az új processzorok nem sikerültek rosszul. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy óriási teljesítménytöbbletet jelentenek az előző generációhoz képest, de ettől függetlenül jót fognak tenni a piacon, már csak az árak szempontjáéból is. Akárhonnan is nézzük, az Intel többet ad ugyanazért a pénzért, amivel mi csak jól járunk.

A Ryzen 7 3700X egy szinten van az Intel Core i7-10700-zal, a Ryzen 5 3600X pedig az Intel Core i5-10600K-val vetekszik. Egyedül már csak az árak kérdésesek. A legutóbb kiszivárgott árak után viszont már tisztul a kép, de sajnos nem túl jó a helyzet, ugyanis jelenleg a forint-euró árfolyam katasztrofális, ugyanis 364 forintért mérnek egyetlen eurót. Ez azt jelenti, hogy a legutóbb kiszivárgott árlista szerint az i7-10700 például 153 ezer forintba kerülne, ami megmosolyogtató a Ryzen 7 3700X 100 ezer forintos árcédulája mellett.

A legolcsóbb i5 10400F (azaz az iGPU nélküli verzió) viszont „csupán” 75 ezer forintba kerülne jelen helyzetben, ami még közelít a Ryzen 5 3600 árcédulájához, bár valószínűleg a legtöbben így is az AMD-t választanák, hiszen az csupán 58 ezer forintot kóstál.

Reméljük hamarosan helyreáll a forint árfolyama, jelenleg ugyanis bármilyen új termék is jelenjen meg, egyszerűen túl drága lesz az előző raktáron maradt készletekhez képest.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/A borítókép csupán illusztráció, forrása: Cooler Master@Facebook

×