Nem alakul jól mostanság a PUBG szénája. A report-rendszer, és ezzel a csalók elleni védelem mintha nem is lenne, a játék optimalizáltsága nem javul és a fejlesztők mintha direkt nem akarnák meghallani a közösség kívánságait.

Mostanában sajnos sokat kell írnunk nektek arról, hogy milyen gondokkal küzd a PUBG. Szinte naponta fordul elő, hogy kiderül, egyik-másik csaló tovább garázdálkodik a tiltása ellenére. Vagy épp arról számolunk be, hogy még mindig nem sikerült javítani az Intel procikat érintő 100%-os kihasználtságot.

Megjelenésekor a PUBG felfoghatatlan mennyiségű játékost volt képes bevonzani. Egy ponton elérték, hogy egy időben 3,236,027 játékos játszott. Viszonyításként a Dota 2 valaha volt legnagyobb játékos száma 1,291,328, a CS:GO-é 952,493, a Rainbow 6: Siege, amiről épp tegnap írtunk, hogy rekordot döntött, mindössze 186,949 egyidejű játékost tud felmutatni.

2018 január elseje volt a csúcs, ekkor történt a 3,236,027 játékos peek.

Azóta viszont sok víz lefolyt Sanhokon…

Az Epic Games a PUBG megjelenése körül kezdett bele a Fortnite: Save The World fejlesztésébe, mely egy túlélős játék, amiben a hullámokban érkező ellent kell aprítani. Vicces, hogy erről beszélnünk kell, mégis a Fortnite ezen oldalát már nagyon kevesen ismerik. Nem véletlenül merült gyorsan feledése a Save The World, az Epic ugyanis látva a PUBG sikereit, azonnal nekiállt fejleszteni a Fornite battle royale-t. A sztori további részét szerintem már nem kell taglalni.

Két totálisan más világ, mégis a legnagyobb riválisok. Kép: PC Gamer

PUBG közelmúlt

A Fornite battle royale és a PUBG sikerein felbuzdulva megőrült a videojátékipar és elkezdte önteni magából a hasonló játékokat. Voltak egész jó próbálkozások és könnyen felejthetőek is, a felszínen maradni azonban nagyon kevésnek sikerült.

A játékosbázis elkezdett szétszakadni. A PUBG elvesztette az utánozhatatlan számait, mégsem gondolta senki, hogy a PUBG oda juthat, ahol most tart.

Azóta a PUBG abszolút underdog lett a battle royale piacon. Bár az elmúlt 30 napban még mindig átlag 246 ezer játékossal rendelkezett, ez a szám folyamatosan és megállíthatatlanul csökken. A fentebb említett hibák, melyek hetek, vagy akár hónapok óta nehezítik a játékosok életét, még mindig jelen vannak, ez alapján pedig abszolút érthető, hogy egyre többen hagyják ott a játékot.

Mindeközben a Fortnite legnagyobb gondjai kimerülnek bizonyos fegyverek balanszolatlan viselkedésében, vagy 1-2 esemény késleltetésében. Ezeket az elhanyagolható gondokat a töménytelen mennyiségű tartalommal érkező battle pass és a folyamatos ingame esemény kompenzálják.

Megjött a jó öreg aranyember a Fortnite-ba.

Most újabb pofon jöhet

A Call of Duty széria már a Black Ops 4-ben megpróbálkozott a battle royale piacra való belépéssel, az üzleti modell azonban nem volt megfelelő és talán a játék sem volt annyira kiforrott, hogy életképes maradhasson hosszútávon. Most az Activision újabb lépést tesz, érkezik a Modern Warfare-ba a Warzone, a saját battle royale módjuk, ezúttal egy kis csavarral.

A ma megjelenő CoD battle royale mindenki számára ingyen elérhető lesz.

Ez azért is nagyon meglepő, mert a Warzone tulajdonképpen a Modern Warfare része, mégis bárki letöltheti majd, aki ki szeretné próbálni a játékot. A Fortnite szintén teljesen ingyen játszható, kizárólag a kozmetikai dolgokért kell fizetnünk.

A nagyok közül tehát csak egy játék fizetős: a PUBG, mely amúgy is a legrosszabb állapotban van a nagypályások közül. A Bluehole játékáért a Steam piacon az írás pillanatában 30 eurót kell fizetnünk. Ebből az összegből a Fortnite battle pass mellé még jó köteg kiegészítőt is vásárolhatunk.

Merre vezet a PUBG útja?

A PUBG Corp.-nak sürgősen lépnie kell, és nem azért, hogy újra a régi fényében tündökölhessen a játék, hanem azért, hogy egyáltalán a piacon maradhassanak. A megjelenéskor felmerülő hibákat még mosolyogva néztük el a fejlesztőknek, mostanra azonban egy hatalmas infrastruktúra épült köréjük, ebben a felállásban pedig már nem megengedhető az ilyen trehány munka.

Sok ideje kering a levegőben, hogy a fejlesztők titkon már készítik a PUBG második részét, vagy PUBG 2-t, mely a mostani játék sokkal polírozottabb verziója lehetne. A rossz hír, hogy a fejlesztők ezt lépten-nyomon megcáfolják, így nehéz bizakodónak maradni.

Másik, ideiglenes megoldás lehetne a játék ingyenessé tétele, amely abszolút logikus lenne, annak fényében, hogy már battle pass is elérhető a játékban, melyért szintén fizetni kell, így duplázva a bevételeket a konkurenciával szemben.

A harmadik, egyértelműen legszimpatikusabb megoldás az lenne, ha egyszerűen nekifeküdne a gárda és a sok felesleges módosítás helyett rendbe raknák a netcode-ot, gatyába ráznák az engine miatt létező hibákat és végre aktívan reagálnának a közösség visszajelzéseire.

Ha ezek közül egyik sem valósul meg, könnyen elképzelhetőnek tartjuk, hogy a PUBG rövidesen csak egy szomorú emlék lesz, vagy egy haldokló játék, amit csak a begyűjtött pénz tart életben.

Ti szeretitek és játsszátok még a PUBG-t, vagy már elpártoltatok egy másik battle royale játékhoz? Vajon van visszaút, vagy végleges a zuhanás? Kérdéseinkre csak az idő adhat választ.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×