Minél drágább egy hardver, annál jobb vagy mégsem igaz ez minden esetben?

A legutóbb az Inteles processzorok esetén vizsgáltuk meg, hogy megéri-e a drágább memóriát választani. Nos, abban az esetben a magasabb órajelen járó memóriák nem jelentettek túl sok plusz teljesítményt. Viszont felmerül a kérdés, hogy az AMD esetén is így van-e ez?

A Ryzen 5 3600 a házban! / Kép: adrenaline.com

Joggal várhatunk más eredményt, elvégre az AMD processzorok architektúrája noha alapjaiban megegyezik az Intelével, a felépítése mégis teljesen más. Továbbá az AMD nem csupán a 2 666 MHz-en futó memóriamodulokat támogatja hivatalosan, hanem akár 3 200 MHZ-es modullal is elboldogul. A tesztből pedig kiderül, hogy a maximálisan támogatott 3 200 MHz-es memóriamodulokon túl is van élet. De erről később.

Ezúttal a Benchmark nevezetű YouTube csatorna mérései alapján hasonlítottuk össze a különböző gyorsaságú memóriamodulokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a minimum és az átlag fps hogyan alakul, amennyiben magasabb órajelű modulok kerülnek a gépbe.

A tesztet egy AMD Ryzen 5 3600 + RTX 2080 kombóval végezték, ami mellett G.Skill memóriák kerültek, viszont az időzítésük különbözött. A 2 666 MHz-es modulok CL14, a 3 200 MHz-es modulok CL15, a 3 600 MHz-es modulok pedig CL16 időzítés mellett üzemeltek. A teszteket FullHD-ban, azaz 1920×1080-as felbontáson és magas grafikai részletesség mellett készítették.

Nézzük, az eredményeket!

Nos, az Intellel ellentétben itt jól látható a különbség. Persze egyes játékokban kevésbé jelentkezett a magasabb órajel melletti differencia, ilyen például a CS:GO vagy a Hitman 2 ahol már egy 3200 MHz-es memóriamodul is szépen muzsikál és csupán pár fps-t nyerhetünk a gyorsabb modulokkal.

Ellenben több játék esetén a minimum fps-ben látszott meg igazán a magasabb órajelű memóriamodulok előnye. A Rainbow Six Siege esetén például a 2 666 MHz-es modulok esetén 174 fps-t kaptunk a legrosszabb esetben, míg a 3200 MHz-es modulok esetén már 209-es értéket mértünk. A Witcher 3-nál is hasonlóképp alakultak az eredmények.

A tesztből leszűrhetjük, hogy a 2 666 MHz-es modulok nem igazán ideálisak a Ryzen processzorok mellé, viszont szépen javíthatjuk a gépünk teljesítményét, ha ezeket 3 200 MHz-es modulokra cseréljük. A 3 600 MHz-es memóriák pedig valóban többet tudtak bizonyos esetekben, de a különbség olyan minimális, hogy nem biztos, hogy megérik a többletköltséget. Persze, ha valaki minden egyes fps-t ki akar sajtolni a gépből és erre egyáltalán nem sajnálja a pénzt, akkor nyugodtan vihetőek a 3 600 MHz-es modulok is, de olyan nagyon sokkal azért nem leszünk előrébb.

A 2 666 MHz-es modulokról viszont mindenképp megéri váltani a 3 200 MHZ-es darabokra, persze csak ha több fps-re vágyunk.

Ez természetesen nem csupán az éppen tesztelt Ryzen 5 3600-ra érvényes, hanem ugyanúgy a korábbi generációk esetén is hasonlóak az eredmények. Egyedül az első generációs Ryzen tulajoknak érdemes odafigyelni a kiválasztandó típusra, ott ugyanis még gyerekcipőben járt az AMD memóriatámogatottsága.

 

Az Intel processzorok eredményeket itt találjátok.

Borítókép: techspot.com

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×