Minél drágább egy hardver, annál jobb vagy mégsem igaz ez minden esetben?

Két kérdésre kerestük a választ, amihez Wolfgang tesztje remek alapanyagot biztosított. A youtuber ugyanis megnézte, hogy mekkora órajel-különbség van a 2666 illetve a 3000 MHz-es memória között Intel processzor esetén.

A fedélzeten az i7 8700K / Kép: futurecdn.net

A memória teszt során különböző időzítésű és órajelű G.Skill Trident Z memóriamodulokat vonultatott fel, amelyek egy 4,3 GHz-es Core i7-8700K + RTX 2060 kombó mellett teljesítettek szolgálatot. A 2666 MHz-es G.Skill modulok CL14-es időzítés mellett futottak, míg a 3000 MHz-es modulok már csak CL16 időzítésre voltak képesek. Természetesen mindkét esetben Dual Channel módban működtek a 8 GB-os memóriamodulok.

Jó ideje már, hogy a memóriavezérlőt a processzorokba integrálta az Intel. Noha a gyártó hivatalosan csupán a 2666 MHz-es órajeleket támogatja az i7-8700K esetén, ennek ellenére láthattunk némi gyorsulást a magasabb órajelű memóriamodulok esetén, persze nem túl nagy az előrelépés.  Hogy pluszt pénzt ez a teljesítmény megér-e, arra elég egyszerű a válasz: nem. Persze ettől függetlenül aki szeretne minél több fps-t kisajtolni, az választhatja a magasabb órajelű modulokat.

 

Ezek természetesen az Intel processzorok esetén értendőek , az AMD esetében teljesen más architektúráról beszélünk, ráadásul a támogatott memóriaórajelek is magasabbak. A tesztből viszont jól látszik, hogy az Intel processzorai nem igazán profitálnak a magasabb órajelekből.

 

×