A legújabb patchben végre a jungle játékosok kéréseit is meghallgatta a Riot, és egy kis bónuszt adtak az XP rendszerhez. De mindez elég a győzelemhez ezen a poszton?

A 10.3-as frissítéssel sok olyan dologba belenyúlt a Riot Games, ami a mostani kompetitív metára van kiélezve. Ezek között szerepelt a legújabb jungle módosítás is, melynek köszönhetően egy picit könnyebben jutunk szinthez, mint a szezon kezdetekor. A probléma továbbra is, hogy dzsungelesként már nincs akkora ráhatásunk a játékra, mint egy solo lanernek.

Jungle XP változások az elmúlt időszakban

Azok akik esetleg nem követik hétről hétre a patch-eket, itt egy kis összefoglaló, hogyan is változott a szintezés a dzsungelben.

  • A 9.23-as frissítéssel nerfelték a campek után kapott XP-t.

A Krugok iszonyatosan fontos szerepet töltöttek be, aki azt a campet folyamatosan skippelte, könnyen hátrányba került.

  • A preseason frissítéssel ezt kivették, és a szörnyek XP csökkentése mellett a spawn time-ba is belenyúltak.

Egy camp 150 másodperc helyett 2 percenként spawnol az előszezon óta. A változtatás nem igazán vált be, hiszen a módosítások mellett a solo lane XP is erősödött, ráadásul akár két szinttel is lemaradhattunk dzsungelesként. Ha pedig netán egy early fightot követően, köszönhetően a csapattársunk késői reakció miatt meghaltunk, akkor még egy support is képes volt lehagyni minket szintben.

Milyen karakterrel érdemes most játszani?

A kérdés nagyon jó!  De azoknak, akik lusták végigolvasni: Karthus, Lee Sin, Elise, Master Yi, Shyvana és Olaf. Akit viszont részletesen is érdekel, szívesen kifejtjük.

Köszönhetően annak, hogy a campek gyorsabban élednek, a gyors clearrel rendelkező karakterek dominálják a metát. A jelenlegi metában egy Karthus könnyedén felfarmolja magát, ami a játék középső részén nagyot üthet. A gank heavy junglerek is nagy szerepet játszhatnak. Egy Lee Sin vagy Elise továbbra is képes meglepni már a játék elején az ellenfeleket. Noha nem takarítanak olyan gyorsan, mint például egy Master Yi, vagy Shyvana, a solo lane XP buffok miatt, elég ha az elején megindítjuk a solo laneket, és utána háttérben asszisztálva próbáljuk megnyerni a meccset.

Személyes kedvencem Olaf, aki már a tavaly év végén jelentős szerepet vett fel. Könnyű és gyors clearje mellett a gank potenciál is benne van a karakterben, így nekem nagy kedvenc. A meta vesztesei mindenképpen a CC nélküli, lassú cleares karakterek. Ameddig nem nyúlnak bele mélyebben a dzsungelbe, ezek a hősök valószínűleg kispadon várakoznak.

Olaf

Hogyan tovább?

A Riot Games kiadott egy grafikont, ami a különböző pozíciók választási rátáját mutatja meg.

Forrás Riot Games

A képen jól látható, hogy a jungle role nagyon visszaesett, és a supportokat is már többen választják.

Hiába tesszük bele szívünket lelkünket, nagyon sokszor mire cselekvőképesek leszünk, az ellenfél mid laner már kétszer megölte csapattársunkat, és utána pedig minket próbál meg levadászni. Ameddig mi próbálnánk kompenzálni a feedelők helyett, az ellenfél szedheti a dragonokat, heraldokat, ledöntheti a tornyokat, mi pedig nézhetjük, ahogy szépen lassan bedől a bázisunk.

Sajnos el kell fogadnunk, hogy a vezetői székből, a hátsó ülésre száműztek minket, és hiába minden törekvésünk, az early game megnyerése nem feltétlen jelent győzelmet majd számunkra a meccs végén. Ameddig komolyabb változás nem lesz, addig sajnos csak mennünk kell az árral, és reménykednünk, hogy hamarosan nekünk is lesz befolyásunk a játékra. Vagy keressetek másik role-t addig, mint ahogy én tettem.

Ti hogyan érzitek a jungle-t idén?

https://www.facebook.com/groups/lolhungary/

 

×