Rettentően izgalmas új találmányt mutattak be amerikai tudósok. Elkészült a memória, ami akár egy fatüzelésű kazánban is működőképes tud maradni.

2024.05.09. – Amikor valaki PC építésbe kezd, nem elég, ha csupán csak az „erőkifejtő” berendezésekre fókuszál az illető. Persze, ha a cél, hogy minden játék a lehető legjobb minőségben fusson, akkor csúcskategóriás CPU-ra, illetve alaplapra, na meg grafikus kártyára lesz szükség. Azonban ezek a berendezések csak úgy zabálják az áramot, plusz működés közben előszeretettel melegszenek. Olyannyira, hogy akár 100 fok fölé is felmelegedhetnek, ami már teljesítményromlást, vagy konkrét meghibásodást eredményezhet. Épp ezért kulcskérdés a hűtés megoldása is. Ma már a „régimódi” ventilátoros hűtések mellett vízhűtésen is el lehet gondolkodni, utóbbi abból a szempontból veszélyes, hogy ha valami gond van a csövekkel, gyakorlatilag eláztathatjuk a gépünket, ám ha ettől eltekintünk, sokan úgy vélik, hogy alaposabban hűt, mint a levegőt áramoltató változat. De végeredményben mindegy is, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat, a lényeg, hogy ne felejtsük el kiépíteni a gépünk hűtési rendszerét, ugyanis fel tudnak forrni az egyéb alkatrészek.

Félelmetes teljesítmény

Amerikai kutatók azonban most kidolgoztak egy új típusú technológiát, aminek felhasználásával olyan memóriákat és SSD-ket is lehet majd gyártani, amiknek szinte semmi hűtésre sem lesz szüksége. Ennek oka, hogy az általuk kitalált ferroelektromos alumínium-szkandium-nitrid (AlScN) memóriák akár extrém magas hőmérsékleteken is megbízhatók és működőképesek maradnak. Itt konkrétan 600 °C-os hőmérsékletről van szó, ami gyakorlatilag a fatüzelésű kazánok és kemencék tipikus égési hőmérséklete. Az új memóriákat tehát egy ilyenbe is be lehet majd dobni, és azok ott is képesek lesznek tovább funkcionálni. – írja a PC Fórum.

memória

Félelmetes, de akár 600 fokon is működőképesek tudnak maradni

S míg izgalmasan hangzik, hogy a második Crysis újrajátszáshoz már nem kell új hűtőberendezést beszerezni, a tudósok elsősorban nem a gaming világában szeretnék hasznosítani a találmányukat. Olyan ultramodern adatközpontokban látják az új anyag hasznát, ahol hatalmas memória és adattároló parkok vannak felállítva, amiket jelen állás szerint állandóan hűteni kell. Ha sikerül az újfajta ferroelektromos alumínium-szkandium-nitrid memória bevezetése, komoly költségeket tudnának az adatközpontok üzemeltetőinek válláról leemelni.

Ezt olvastad már?

Hatalmas a fejetlenség az Xboxnál, és a Game Pass is drágulhat

×