Oké, hogy horrorjáték a lista minden szereplője, de olyan ijesztő pillanatokat tartogatnak, amilyeneket a legrosszabb rémálmodban se látsz.

Gábor János

2024.05.08. – Te is érezted már úgy néhány horrorjáték közben, hogy azt, aki kitalálta, kényszerzubbonyban kellene diliházba zárni? Nem vagy egyedül. Persze az is lehet, hogy bírod a gyűrődést, akár groteszk torzszülöttekről, akár mutánsokról vagy vérszomjas démonokról, esetleg pokoli szellemekről legyen szó. Ez esetben a WhatCulture Gaming segítségével összeállított listánk se tud kibillenteni. Gyenge idegzettel viszont fontold meg, hogy tovább haladsz-e ennél a pontnál. Nézzük!

F.E.A.R.

A Monolith Productions videójáték-fejlesztő cég specialistája a jumpscare-nek, és ennek egyik legfényesebb bizonyítéka A Létra jelenet. Elhitetik veled, hogy valami történni fog, amitől kitör frász, erre megtorpansz, de nem történik semmi, így tovább lépsz, és akkor, na akkor mellbe vágnak valami nagyon váratlannal.

Dead Space 2

Nem mintha a nemrég remake-elt Dead Space és annak második része nem bővelkedne így is elég nyomasztó és ijesztő jelenetben, de ezek között is akad egy, ami talán mindent visz. A játék klausztrofób környezetekkel és az állandóan kísértő zajokkal folyamatosan magasan tartja a pulzusszámot, de némelyik sarokból egészen váratlan dolgok is előugorhatnak – például egy gyilkos női látomás formájában.

Resident Evil

Az a rohadt kutya! Nos, a Capcom klasszikusa szintén térdig gázol a brutalitásban és a jumpscare-ekben, de ki gondolná, hogy az ocsmány zombik és különböző torszülöttek tengerében éppen egy váratlanul utánad eredő vérszomjas kutya lesz a legijesztőbb? Hasonló a recept, mint a fentebb írt F.E.A.R. esetében: vészjósló a szitu, de altatják egy pillanatra a figyelmedet, hogy aztán a következő másodpercben…

Outlast: Whistleblower

Kevés parább pillanatot agyaltak ki az eleve félelemkeltésre és ijesztgetésre alapozó Outlast készítői, mint a The Groom, vagyis Eddie Gluskin karakterének feltűnése. A kegyetlen kéjgyilkos a feleségévé akarja tenni a játékost, hasonlóan ahhoz, ahogy vele bánt el gyerekkorában az apja és a nagybátyja. Az egész annyira kegyetlen és gusztustalan, amennyire csak lehetséges.

The Last of Us Part II

Nos, annyira gusztustalan jelenségből se sok akad a videojáték-történelemben, mint a The Last of Us franchise patkánykirálya. A rat king lényegében annak a szuperorganizmusnak a neve, ami több stalkerből, clickerből és egy bloaterből áll – ezeket a lényeket az egész globális rémálmot okozó Cordyceps gomba köti össze, egy nagy torzszülötté. A belépője több mint hatásos.

Alien: Isolation

Ez a játék méltán híres arról, hogy mindenkit, aki játszik vele, kitör a frász. De a leghatásosabb pillanat mind közül valószínűleg az, amikor a lény, ami elől az egész játékidő alatt menekülni kényszerülünk, jól bemutatkozik. Erre az első nagy kellemetlen találkozásra az űrbázis San Cristobal Gyógyászati Intézetében kerül sor.

Visage

Az a helyzet, hogy ez egy olyan horrorjáték, amit még nézni is fáj, hacsak nem vagy a műfaj igazi fanatikusa. De akkor meg jól rád hozza a frászt – gyakorlatilag minden sötét sarok és helyiség, amerre haladsz. Igen, talán ez az egyetlen olyan játék a listán, amiből értelmetlen lenne egy nagyon ijesztő jelenetet kiemelni. A Dolores fejezet, amiben egy elhagyatott ház paranormális jelenései között kell túlélned, önmagában több para pillanatot tartogat, mint ennek a listának az összes többi eleme.

Amnesia: The Dark Descent

A játék sötét pince tömlöce az összes nyirkosságával, sötétségével és ijesztő hangjaival eleve a legparább pillanatokat tartogatja, de amiben a The Dark Descent egyedülállóan mocsok, az az, hogy képtelenség abbahagyni, annak ellenére, hogy mennyire fegyvertelen vagy a váratlanul rád törő kísértésekkel szemben. Sokra mész a kezedben hurcibált olajlámpással, meg néhány, a környezetből használható tárggyal, mi?

Fatal Frame III

A játék legfélelmetesebb figurája biztosan a földön kúszó női szellem, vagyis Kiriko Asanuma, akinek a lelke egy kegyetlen rablás után ragad a földi síkon és éli át – meg ragasztja rá az életében megélt félelmeit. Büntette az élet – ezért büntet téged, ha a közelébe merészkedsz, amiről persze nem tudsz, egészen addig, amíg a tudomásodra nem hozza, hogy nem vagy ám egyedül.

P.T.

Nos, ha a Visage-ra méltán mondtuk, hogy úgy, ahogy van a félelemkeltés és a nyomasztás melegágya, akkor az egyik legparább horrorjáték, a P.T. is megérdemli ezt a leírást. A 2014-es pszichológiai horrorjátékban egyre másra törnek rád a szellemek: ott vannak mögötted, fölötted, az ajtó mögött, az asztal alatt, a lépcső tetején, a függöny mögött stb. Szóval ebben a játékban minden istentől elrugaszkodott pokoli zugból rád törhet valami paranormális borzalom, ami az egyik legrosszabb rémálommá teszi a videojáték-történelemben.

Ez a 8 horrorjáték nem maradhat ki:

8 ideggyilkos horrorjáték, aminek a végére te is becsavarodsz egy kicsit

×