Ahogy tavaly, úgy a Forbes idén is összeállította a magyar influencerek top 20-as listáját, amit – nem meglepő módon – ismét a TheVR vezet.

2024.05.08. – Ami azt illeti, tavaly elég nagy port kavart minden egyes közösségi oldalon és a médiában is a Forbes éves listája, melyen a legértékesebb hazai influencereket sorolták fel, egy top 20-as lista keretein belül. A listával sokan nem értettek egyet, illetve nem értették, hogy mi alapján került rá valaki. Az viszont biztos, hogy utóbbi években az influencerek komoly szereplői lettek az üzleti életnek, nem véletlen tehát, hogy a magyar Forbes magazin is foglalkozik felemelkedésükkel és befolyásukkal. Tavaly igen alapos elemzésnek vetették alá az tartalomgyártók eredményeit, amit idén is megtettek. Szóval 2024-ben így alakult ki az influencerek üzleti- és márkaértékének mutatója, a Forbes Influencerindexe.

Íme a Top 20 legértékesebb magyar influencer 2024-ben.

Legértékesebbek

A Forbes az index összeállítását 230 fős gyűjtésről, a szereplők közösségi médiás aktivitása, követőbázisa, potenciális elérése és üzleti tevékenysége (szponzorált tartalmak, illetve saját termékek, szolgáltatások) alapján szűkítette negyven főre. A digitális tartalomgyártókat ezután a SentiOne online médiafigyelő platformmal, a HypeAuditor influenszer-adatbázissal, illetve a magyar influencer-piaccal foglalkozó szakemberekkel értékelték, négy kategóriában. Aztán a számtani átlagukból áll össze az adott influencer üzleti- és márkaértékének mutatója, a Forbes Influencer-indexe.

Hogy kik kerülhettek be a Top 20 legértékesebb influencerei közé tehát az határozta meg, hogy  mekkora a követőbázis, mennyire kedvelik az emberek, milyen aktivitást mutatnak a követők, illetve mennyire igényes a tartalom, mennyire profi. A szakértők szerint túl ritka vagy túl gyakori reklámtevékenység csökkentette az adott influencer üzleti sikerességét vagy hitelességét. Természetesen minden influencer szép leírást is kapott, és több gaming tartalomgyártó is helyet kapott a listán.

A listán idén új szereplő Zsozeatya, a Jólvanezígy csatorna, valamint Magyarósi Csaba és Szirmai Gergő. Viszkok Fruzsi, Csecse Attila és Dancsó Péter idén nem került be a top 20-ba.

Íme a 2024-es TOP 20

  1. TheVR
  2. Whisper Ton
  3. Nessaj
  4. Pamkutya
  5. Cresser
  6. Zsozéatya
  7. Csigér Alex
  8. Verebélyi Vivi és Nagy Norbi
  9. JustVidman
  10. Jólvanezígy
  11. Magyarósi Csaba
  12. Radics Peti
  13. TheShowK
  14. Papp Inez Hilda
  15. Szirmai Gergő
  16. Abosi Barna
  17. Sápi Vivien
  18. Makk Adrienn
  19. Körcsönyei Polla
  20. Forstner Csenge

A Forbes szerint tavalyhoz képest az változott, hogy idén a Meta szorosabbra fogta platformjai (Facebook, Instagram) adathozzáférését, így néhány tavaly használt mutatószámhoz idén már nem tudtak hozzáférni. Továbbá a piaci visszajelzésekre és saját reflexiókra hagyatkozva az idei indexálásban a végső listára felkerülő influencerek teljesítményének mérőszámait normalizálták, tehát végérvényesen az egymáshoz viszonyított relatív pontszámuk került bele a végső index számításába. Ezért fordulhat elő, hogy tavalyhoz képest máshogy alakul a Forbes skálája. Ahogy az is, hogy a kategóriákba vannak abszolút győztesek (10 pont) és vesztesek (0 pont, bár jellemzően aki egy kategóriában is ennyit ért el, nem került be), valamint egy-egy részkategóriában relatív értelemben alacsony pontszámmal is felkerültek a listára, mert a többi kategóriában jobban teljesítettek a többiekhez képest.

Az első a TheVR

A leírás szerint a TheVR azért lett idén (is) az első, „mert a THEVR10: A dokumentumfilm – tavaly 1,4 milliós nézettséget ért el, mindezt azzal a technikai körítéssel, ami már-már elvárás tőlük, és mondani sem kell, hogy ehhez a videóhoz is volt támogató, aki értéket látott az ilyesfajta minőségben (Sony Magyarország). Négyről háromra csökkent a létszám, de a tavalyi helyezés változatlan. Megérte évekig a Twitchen építkezniük, a követők és a piac egyhangúan a TheVR-t tartják még mindig a legértékesebb influencernek. És azért a Mekiben sem láthatod sokaknak a logóját, amire már önálló alkalmazást is érdemes ráhúzni, sőt figyelni is kellett rá, hogy induláskor ne fagyjon ki az egész, amikor rászabadul több tízezer rajongó.” A teljes listát leírásokkal, szabályzattal, valamint a szakmai zsűri tagjait a Forbes oldalán találod!

Borítókép: TheVR

Ezt láttad már?

Hivatalos: ez a 10 legrosszabb családi film a zodiákusban

×