Az elmúlt időszakban nem volt jó helyzetben a Sony, ha a saját PlayStation Store-juk eladási toplistáit nézzük. A Microsoft nagyon erős a rivális platformon.

2024.05.08. – Amikor hatalmas akvizíciókról van szó, kevesen gondolnak bele, hogy az adott felvásárlás egészen pontosan hogyan alakítja át a piaci viszonyokat. A videojáték-piac terén például a Microsoft az elmúlt hónapokban, években hatalmasat tört előre. A laikusok jót nevetnek az Xbox eladásain és határozottan kijelentik, hogy a Sony megnyerte a „konzolháborút”, ám azt nem figyelik meg, hogy mi a helyzet a játékeladások terén. Azzal, hogy a Microsoft bekebelezte az elmúlt években mind a Bethesdát, mind pedig az Activision Blizzardot, gyakorlatilag a videojáték-piac tortájának egy jókora részét magáévá tette. Sőt, immáron a Sea of Thieves is elérhető már PlayStation konzolokon, vagyis a Microsoft nem csupán közvetve van csak jelen a Sony platformjain.

Érdekes toplista

Épp ezért, rettenetesen furcsa a helyzet, de hosszú ideig nem is tudott olyan napot felmutatni a Sony, amikor a saját Store-jában a legkelendőbb cikkek között túlnyomó részben saját tartalmak domináltak volna. Hála az olyan címeknek, mint a Fallout, a Minecraft, a Sea of Thieves, vagy éppen a Call of Duty, a Microsoft csak úgy dőzsölt a PS Store eladásainak élén. Ám hála a legutóbbi Sony megjelenéseknek, a japánoknak sikerült ismét felmutatniuk egy olyan időszakot, ahol nem a rivális „uralkodik”.

sony

 

A fenti képen jól látszik, hogy hogyan oszlott meg az amerikai PS Store eladások toplistája. Amiket zölden szedtek, azok értelemszerűen a Microsoft ernyője alól kikerülő játékok, a pirosak, fehérek és lilák „semlegesek”, míg a kékkel jelzettek a Sony saját játékai. Ha összeszámoljuk őket, látható, hogy a Top 25-ben végre ismét a Sony tud eggyel több játékot felmutatni a Microsofttal szemben, ami így kimondva röhejesnek hangzik, de piaci viszonylatban nagy teljesítménynek számít, hiszen az elmúlt hónapokban erre egyáltalán nem volt példa. A Rise of the Ronin, illetve a Stellar Blade megjelenése, na meg a Helldivers 2 nagy sikere sokat segített a „visszahódítás” során.

Már csak az a kérdés, hogy ezt meddig tudja tartani a Sony…?

Ezt olvastad már?

Ők a legértékesebb magyar influencerek 2024-ben – A TheVR megint az élen

×