A Windows 11 folyamatosan fejlődik, egyre több gamer számítógépén már ezt találhatjuk meg. A Microsoft sem áll le a fejlesztésekkel.

2024.05.07. – Lehet, hogy a Windows 10 népszerűsége még mindig töretlen, ha a teljes felhasználói bázist nézzük, ám ha gamerekre szűrünk, akkor már más a helyzet. A Steam legfrissebb statisztikái világosan elárulják, hogy a Windows 11 is folyamatosan tör fel. Az év második felére elérkezhetünk arra a pontra, amikor már több Windows 11-es gamer gép lehet, mint 10-es. A Microsoft sem véletlenül fejleszti folyamatosan a rendszert. Évenkénti egy nagy frissítésre érdemes számítani, ám közben sem unatkoznak a felhasználók.

A Microsoft a több újdonsággal felszerelt, ám de nem nagynak számító frissítéseket „Moment” névvel és számozással szokta jelölni. A legutóbbi verzió a Windows 11 Moment 5 nevet viseli magán, mely április utolsó heteiben érkezett meg a felhasználók gépeire. Akár május közepéig is eltarthat, mire minden gép megkapja a csomagot, így akkor sem érdemes csüggedni, ha valamiért nem jelezte volna még a PC a frissítést. A soron következő, nagyobb Windows 11 frissítés a 24H2 számozást viseli majd magán, ám ezt csak az év második felére érdemes várni. Ami azonban jó hír, hogy ezúttal is több hasznos funkcióval bővült a Microsoft rendszere. Nézzük is ezeket!

Mostantól eltávolíthatóak a rendszeralkalmazások

Nem titok, hogy a Microsoft operációs rendszerei rengeteg olyan beépített alkalmazást tartalmaznak, melyeket csak nagyon ritkán használnak a felhasználók. Korábban is lehetett ügyeskedni ezek eltávolításával, ám ez sok esetben nem várt problémákat hozott magával. Jó hír, hogy mostantól több rendszeralkalmazást is eltávolíthatunk, csakúgy, mintha utólag telepített programról beszélnénk. Ide sorolhatjuk az Edge böngészőt, de a Camera vagy épp a Photos alkalmazás sem képez kivételt.

Még intelligensebb módon rendezhetjük az ablakokat

Windows

Még hatékonyabban osztható fel az a monitor

A Windows 11 egyik legjobban szeretett újdonsága egyértelműen az ablakok rendezésének átalakítása volt. A rendszer alapból felajánlja a legnépszerűbb kialakításokat, így villámgyorsan felosztható 2-3 szekcióra az adott monitor. A legújabb frissítés ezt is továbbfejleszti, akár automatikus elrendezésekkel is. Figyeli a felhasználói szokásokat, különösen hasznos lehet akkor, ha több alkalmazást használunk egyszerre az esetek nagy részében.

A Windows Airdropja is okosabb lett

Az Apple AirDrop funkcióját senkinek nem kell bemutatni, tökéletes és gyors fájlátvitelt biztosít az almás kütyük között. Szerencsére androidos és windowsos rendszereken sem kell lemondani erről, Nearby Sharing vagy Közeli megosztás néven találhatjuk meg a Windows menüjében. Ez a funkció is sokat fejlődött a legutóbbi frissítésben. A Windows Explorer több menüpontjában is elérhetjük egy kattintással a megosztást, sőt, olyan alkalmazásokat is megtalálunk már a megosztás szekcióban, mint a Teams, a Whatsapp vagy épp a Facebook.

Windows újratelepítés egyszerűen

Windows

A Windows bizonyos szinten eddig is lehetőséget nyújtott arra, hogy a felhasználók az adatok és a beállítások megtartása mellett telepíthessék újra a rendszert. Ez azonban körülményes volt, sok esetben nem is úgy akart működni, ahogy azt a Microsoft kitalálta. A Moment 5 frissítés után azonban a System / Recovery, azaz a Rendszer / Visszaállítás menüpont alatt egy új lehetőség bukkan majd fel. Ez még nem mindenkinél jelenik meg, de a „Fix problems using Windows Update”, azaz a „Problémák megoldása Windows Update segítségével” menüpontot kell majd keresni. Ezt követően a fájlok és adatok megtartása mellett újratelepíti magát a rendszer, külső USB vagy DVD telepítő nélkül is.

×