A Play Áruházban nálunk is hamarosan megjelenhet a címke, amiről azonnal tudhatod, ha egy app hivatalos, így a hamisítványa könnyen kiszűrhető.

Gábor János

2024.05.07. – A Google bevezet a Play Áruházban egy új jelölést, amit azokhoz az alkalmazásokhoz biggyeszt oda, amelyek hivatalos kormányzati appok (nálunk pl. EgészségAblak). Az egyértelmű felugró üzenet abban segít, hogy az Android rendszerű telefonokra szánt alkalmazásokról azonnal ki tudd deríteni:

valóban azok-e, amiknek kiadják magukat, vagy csalók másolták le a felületet, hogy ellopják vele az adataidat.

A TechCrunch szerint a hivatalos állami és szövetségi kormányzati alkalmazások jelölésére szolgáló címkéket hónapokig tartó tesztelés után eresztették rá a Play Áruházra és a Google több mint 14 országban el is indította. A például Ausztrália, Kanada, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Brazília, Indonézia, India és Mexikó területén élők már kapják az egyértelmű értesítést, amivel kizárhatják az alkalmazásokat, amelyek hivatalos alkalmazásoknak álcázzák magukat, hogy pénzt vagy adatokat lopjanak a csőbe húzott userektől.

Kép: TechCrunch / Play Store

A felhasználók a hivatalos alkalmazásokon egy új jelvényt („Kormányzati”) láthatnak majd. Ha erre rákoppintanak, akkor egy felugró ablakban megjelenik a visszaigazoló üzenet: „A Play ellenőrizte, hogy ez az alkalmazás kormányzati szervezettel áll kapcsolatban”. A jelvény egyébként a toplistákon is megjelenik az appok neve mellett, hogy egyszerűsítse a dolgod. Persze majd akkor, ha Magyarországon is megjelenik, és a széleskörű bevezetés miatt nincs kétség afelől, hogy így lesz.

Jó okkal védik be a Play Áruházban a hivatalos appokat

A Google egy korábbi közleményben jelezte: kormányokkal és azok fejlesztőpartnereivel együttműködve jelvényekkel látja el a hozzájuk kötődő Android alkalmazásokat, amelyeket jellemzően állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítésére üzemeltetnek. Erre valóban szükség van, hiszen számos országban okozott már problémát, hogy számos hamis központi és állami kormányzati alkalmazás jelent meg a Play Áruházban, az emberek megtévesztésére. Az irányelvek persze már most sem engedélyezik a hamis leírással, félrevezető ikonokkal vagy képernyőképekkel rendelkező alkalmazásokat – különösen azokat, amelyek

hivatalos alkalmazásoknak állítják be magukat, de ettől még a csalók szoftverei át-átjutnak a szűrőn.

Gyakori jogsértésnek számítanak „az olyan alkalmazások, amelyek hamisan állítják, hogy valamely kormányzati szervhez tartoznak, vagy olyan kormányzati szolgáltatásokat nyújtanak vagy segítenek elő, amelyekre nincsenek megfelelő felhatalmazással” – írja a Google. A vállalat közölte, hogy biztonsági okokból igazolást kér a fejlesztőktől arról, hogy rendelkeznek-e elegendő engedéllyel a kormányzati dokumentumok feldolgozásához. Arra is ösztönzi a kormányokat, hogy hivatalos e-mail azonosítókat használjon a Google Playen fejlesztői fiókok létrehozásához, hogy alkalmazásokat tegyen közzé.

Ezt is olvasd el:

Most akkor illegális az emulátor vagy nem? Ez a 3 eset segít dönteni

×