Ha nem figyelsz oda egy fontos frissítésre és beállításra, akkor igen komolyan belassulhatnak az SSD-k a gépedben Windows 11 alatt.

2024.05.07. – Talán nem árt óvatosnak lenni a Windows 11 hamarosan érkező nagy frissítése kapcsán, mivel ha nem figyelünk oda, akkor drámai lassulást tapasztalhatunk majd az SDD-k adatátviteli sebességében. Ahogy arról a PCFórum nemrég beszámolt, a Windows 11 24H2 verziója, aminek megjelenése őszre várható, alapértelmezetten bekapcsolja otthoni gépeken is BitLocker titkosítást. Ez pedig igen komolyan lecsökkentheti az SSD-k sebességét, legalábbis akkor, ha bekapcsolva hagyod.

BitLocker titkosítás

BitLocker a Windows titkosítási technológiája, ami a meghajtó titkosításával és egy vagy több hitelesítési tényező megkövetelésével védi az adatokat a jogosulatlan hozzáféréstől. Már tavaly ősszel, amikor a rendszer megérkezett a Win 11 vállalati kiadásaiban, lehetett tudni, hogy akár 45 százalékos lassulást eredményez, még a leggyorsabb SSD-k esetében is. Ezzel azonban nem kellett foglalkozniuk azoknak, akiknek Windows 11 Home van a gépükön.

Friss hírek szerint azonban hamarosan nem ússzuk meg, ugyanis a Windows 11 ősszel érkező 24H2 verziója már a Home kiadásában is alapból be fogja kapcsolni a BitLocker-t. Ez azt jelenti, hogy aki erre a rendszerre, beállításra nem figyel oda, vagy szándékosan úgy hagyja, annak a gépe igen komolyan belassulhat majd a frissítés után. Egyelőre persze nem lehet tudni, hogy az alapértelmezett beállítás csak a friss telepítésekre vonatkozik majd, vagy azokra is, akik frissítenek. Ettől függetlenül erre nem árt majd odafigyelni. A BitLocker egyébként nagy biztonságot nyújt, de ha ki akarod kapcsolni, itt van róla egy leírás.

Akinek tehát általában fontos, hogy a gép a legnagyobb teljesítmény mellett fusson, az a Winsows 11 24H2 verziójában jobban teszi, ha felkészül erre.

Ezt láttad már?

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×