Megérkeztek a magyar utakra az Apple Maps képrögzítő autói is. Az Utcaképhez hasonló „Körbenézés” funkció kép adatbázisát frissítik éppen.

2024.05.07. – Mind a Google, mind pedig az Apple igyekszik a lehető legjobb térképapplikációt szolgáltatni a felhasználóiknak. A Google Maps esetén ott a Street View (Utcakép), ami segít a tájékozódásban úgy, hogy még valós képet is vetít az általunk keresett helyre, így akár össze is hasonlíthatjuk, hogy amit látunk, az mennyire egyezik meg azzal, amit látnunk kellene. Persze ahhoz, hogy az Utcakép, vagy az ehhez hasonló funkciók jól működjenek, bizony időről időre frissíteni kell a képadatbázist.

Az Utcaképet egy erre felkészített, speciális Google autóval rögzítik, ami ha tetszik, ha nem a vezetőjének, gyakorlatilag alaposan be kell, hogy járjon minden utat, utcát, utcácskát a világon. Természetesen több ilyen is a Google rendelkezésére áll, azonban nincsen országonként egy-egy használatban.

Újra Magyarországon

Vissza-visszatér hát a kocsi az országokba és frissíti a Google képtárát annak utcáiról. Még nem tökéletes a lefedettség, de a cég igyekszik a lehető legalaposabb Utcaképet létrehozni a bolygónkról. Magát a funkciót bármikor el lehet érni a Google Maps-en belül, ha rendelkezik az adott útszakasz Utcakép anyagokkal, azt egyetlen kattintással be is húzhatjuk és leellenőrizhetjük, hogy jó helyen járunk-e.

Ugyan ezt elérhetővé teszi az Apple is az Apple Maps felhasználóknak, aminek az autói egyébként jelenleg is éppen Magyarország útjain járnak fel s alá. Ebben az esetben a funkciót nem Utcaképnek, hanem Körbenézésnek (Look Around) hívják, viszont majdnem egészen pontosan ugyan úgy működik, mint a Google variánsa. 3D-ben bemutatja, hogy mit is kellene látnunk a környezetünkben, ezzel javítva a tájékozódást.

apple

Így néz ki egy Apple Maps autó – FORRÁS: REDDIT (NEW_BREAKFAST_4576)// hwsw.hu

A szolgáltatásban már körbe lehet nézni például az olyan kedvelt helyszíneken, mint a Margit-sziget, Városliget vagy a Népliget, de nem csak a főváros, hanem más városok területén is friss (lényegében tavalyi) fotók szerepelnek, ami nemsokára még naprakészebb lehet, hála a most készülő felvételeknek. – írja a hwsw.

Hogy mennyi idő egyébként egy ilyen adatbázis-frissítés? Az Apple autói április 15. óta szelik a magyar utakat és utcákat, s egészen júliusig még biztosan itt is lesznek. Alapos, aprólékos munkára lehet tehát számítani a cupertinóiaktól.

Ezt olvastad már?

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×