Az Nvidia lassan 2 éve mutatta be az első, RTX 40-es kártyákat. Eredetileg csak 2025-re várták a következő generációt, ám már idén jöhet a Blackwell széria.

2024.05.04. – Az Nvidia 2022 szeptemberében leplezte le az RTX 40-es szériát. Ahogy azt várni lehetett akkoriban, a Ray-Tracing képességek még jobbak lettek, ahogy a kártyák fogyasztása is szintet tudott lépni. Az elnevezéseket illetően volt egy kisebb botrány, hiszen a cég eredetileg a később RTX 4070 Ti néven megjelent kártyát RTX 4080 12 GB néven akarta piacra dobni. A közösség nyomására azonban hamar letettek ezen tervükről. Az elmúlt másfél évben aztán Nvidia a középkategória aljáig lefedte a porfóliót, a 2024 januári Superek után pedig igazán teljes lett a felhozatal.

Nyers erőben is egyértelműen vitték ezt a generációt, az AMD meg sem próbálta megszorongatni az RTX 4090-et. Egyetlen egy probléma árnyékolja csak be a szériát, mégpedig a 12VHPWR csatlakozóval kapcsolatos hibajelenségek. Éppen a minap került napvilágra egy történet, ahol egyszerre olvadt a VGA és a TÁP felőli oldal is. Az Nvidia azonban már javában készül a soron következő, RTX 50-es generációra. Erről árulkodik az is, hogy az elmúlt hetekben optimalizálták az egyes modellekre kerülő chipeket. Könnyen előfordulhat azonban, hogy csalódás lesz a vége.

Nagy eséllyel csak egy RTX 50-es Nvidia videokártya érkezik 2024-ben

Az Nvidia soron következő, RTX 50-es számozást viselő generációja a Blackwell kódnevet viseli magán. A Moore’s Law is Dead csatorna az elmúlt napokban több megbízható informátortól kapott morzsákat összegezte legújabb videójában. Jelenleg az alábbi forgatókönyv tűnik valószínűnek:

  • Az Nvidia a Computex 2024 eseményen leplezheti le az új szériát, június 4. és június 7. között,
  • Az RTX 5090 lehet az első érkező kártya, mely közel 50%-os FPS növekedéssel kecsegtet raszterizációs teljesítményben a mostani csúcskártyához viszonyítva. A soron következő DLSS és Ray-Tracing teljesítménye pedig akár két-háromszoros is lehet a jelenlegi királyhoz, az RTX 4090-hez képest.
  • Az RTX 5080 igazán kellemetlen helyzetben lehet, hiszen az RTX 5090 megjelenése rengeteg használt RTX 4090 kártyával kecsegtet, így igazán óvatosan kell majd belőni az árát. Az Nvidia jelenleg ettől tart a legjobban és ezért gondolkodnak azon, hogy csak 2025-ben érkeztetik a kártyát.

Természetesen a fenti információkat érdemes súlyuknak megfelelően kezelni, ám a csatorna az elmúlt időben nem sokat hibázott.

Ezt olvastad már?

Nem kevesebb, mint 133 film került fel hirtelenjében a SkyShowtime-ra

 

×