Az Intel 2023-ban bejelentette, hogy a 15. generációval szakít a korábbi elnevezéssel. Az asztali vonalon idén élesedhetnek a friss jelölések.

2024.05.02. – Az Intel 14. generációja 2023 őszén mutatkozott be, az AMD Ryzen 7000 családja pedig már 2022-ben. Ennek köszönhetően erősen sejthető, hogy mindkét cég bemutatja 2024-ben a következő generációkat. Bár az AMD 2024 elején jelentkezett 8000-es számozású processzorokkal, a valóságban ezek ugyanúgy a Zen 4-es magokat használták, mint a 7000-es széria. Az AMD processzorok talán már 2-3 hónapon belül debütálhatnak, hiszen a népszerű alaplapok gyártói már ki is adták a Ryzen 9000 szériát támogató BIOS frissítéseket. Az Intel friss szériája azonban más szempontból lehet különleges.

A "korábbi" Intel elnevezés

A „korábbi” Intel elnevezés

Ezidáig az Intel meglehetősen egyértelmű elnevezéseket használt. Vegyük példának az Intel Core i7-13700K elnevezést. Az Intel Core előtag adott volt, majd ezt követte a kategóriabesorolás, ahol az i3,i5,i7,i9 jelölések váltakoztak. Ezt követően a konkrét modellnév következett, amely ebben az esetben a 13700 volt, ezt két részre lehetett bontani. Az első két számjegy a generációra utalt, a második három pedig a típusra, SKU-ra. Ezeket pedig az egyes extra tulajdonságokat jelölő betűjelek követték. A K arra utalt, hogy tuningolható egységről beszélhetünk. Sokszor találkozhattunk még az F jelöléssel, ez azt jelentette, hogy nincs iGPU egység az adott modellen. Ez azonban nagyban megváltozik az új generációval.

Így néz majd ki az Intel asztali processzorainak új elnevezése

Az új Intel elnevezések

Az új Intel elnevezések

Az Intel már 2023 májusában bejelentette, hogy szakít a fentebb már kifejtett, 15 éve megszokott elnevezésekkel. A laptop és hordozható egységben ezt már egy ideje megtette, ám az asztali felhozatal még várat magára. Jelenleg az alábbi modellnevek szivárogtak ki:

  • Core Ultra 9 285K
  • Core Ultra 7 275
  • Core Ultra 7 265K
  • Core Ultra 5 255
  • Core Ultra 5 245K
  • Core Ultra 5 240(F)

A fenti elnevezésekből leolvasható, hogy bár első ránézésre valóban sokat változott a név, valójában mégsem. A Core szócska itt is megmaradt, az Ultra pedig állandó jelölés lehet az asztali, erősebb processzoroknál. Ezt követően ismét egy kategória megjelölést találhatunk, csak immáron „i” betű nélkül. Ezen túllépve pedig szintén egy számozást olvashatunk le, csak kicsit kevesebb számmal. A kiszivárgott nevek alapján pedig a K és az F jelölés is megmaradt. Ennek ellenére természetesen az új elnevezést nem lesz könnyű megszokni, hiszen 15 év után váltott a cég. Az azonban jó hír, hogy első ránézésre is könnyen kategorizálhatóak maradnak az új Intel processzorok, akárcsak a mostani generációk. 

Forrás: Videocardz

Ezt olvastad már?

Nem kevesebb, mint 133 film került fel hirtelenjében a SkyShowtime-ra

 

×