Az Intel Meteor Lake processzorai a jelek szerint 2023 második felében jelennek majd meg, ráadásul vadonatúj névvel, eldobva a régi jelzéseket.

Mindenki meglepetésére az Intel globális kommunikációért felelős igazgatója, Bernard Fernandes a Twitteren megerősítette, hogy a chipóriás az év végére új márkanévvel jelentkezik. Mivel a vállalat „fordulóponthoz érkezett”, a Meteor Lake architektúrájú processzorok megjelenése előtt az Intel szeretné felrázni a processzor-piacot.

Más nevet kapnak a processzorok, megszűnik az „i” jelzés.

A jelenlegi „Core” processzorok 2008 óta vannak jelen a piacon, a hagyományos i3/i5 és i7 lapkák bevezetésével. Az Intel azóta i9-es chipekkel bővült, és az elmúlt 15 évben többször is eljátszott az utótagokkal. Ezzel a 15 éves hagyománytól válik majd meg a Meteor Lake generáció, ugyanis megszűnik az „i” jelzés.

Az Intel chipekből „Ultra” lesz

Ha minden igaz, az Intel azt tervezi, hogy az eddig „i” jelzés helyett az Ultra szót használja majd. Nem egyértelmű azonban, hogy ezen kívül változik-e valami, de csak hogy néhány példát is nézzük, nagyjából így festenek majd az új processzorok nevei. A Core „i” tehát Core „Ultra” lesz, ám egy szivárogtató szerint az „Ultra” név nem lesz jelen minden chipen.

Valahogy így nézhet majd ez ki a Gearrice szerint:

  • Core i9 1XX00H → Core (Ultra) 9 1X0XH
  • Core i7 1XX00H → Core (Ultra) 7 1X0XH
  • Core i5 1XX00H → Core (Ultra) 5 1X0XH
  • Core i3 1XX00H → Core (Ultra) 3 1X0XH

A „Core Ultra” elnevezés végülis nem annyira meglepő. Az „Ultra” kifejezés használata az utóbbi időben sokkal népszerűbb a technológiai márkáknál. Az Apple különösen az iPhone-ok és az M sorozatú chipek esetében használta, a telefonok terén pedig az olyan óriások, mint a Xiaomi és a Samsung a legerősebb okostelefonjaik megjelölésére. Itt tehát az Intel „legjobb” chipjeiről lenne szó, de még egy kicsit várnunk kell, hogy többet tudjunk a gyártó által készülő különböző szériákról.

Ezt láttad már?

Faprocesszor jöhet? – Fából készült tranzisztort hoztak létre kutatók

 

×