A múlt tanulságai miatt kételkedtek a rajongók, hiszen a PS5 játékok regionális változatait sok kritika érte már a cenzúra miatt. Végre van válasz.

Gábor János

2024.04.22. – A Stellar Blade hivatalos oldala azért közölt tisztázó posztot az április 26-án érkező játék esetleges cenzúrázásáról, mert korábban más PS5-exkluzívok regionális változataiban is előfordultak eltérések a többi verzióhoz képest (lsd. Spider-Man). Bár ez az eljárás kulturális különbségekre hivatkozva következik be, gyakran politikai okai vannak – mégis, a Sony a kiadvány sikeresebb eladásai miatt engedni szokott az egyes országok hatóságainak és megnyesi, akár a narratíva fontos pontjait is.

Ugyanettől a sorstól féltették az anime játékok rajongói a Stellar Blade-et.

Elkerülendő a kritikákat és ragaszkodva a szerzői szabadsághoz, a játék X fiókja közölte: „a Stellar Blade minden országban ugyanazt a cenzúrázatlan változatot kínálja, beleértve a japán verziót is”.

A cím április 26-án jelenik meg PS5-exkluzívként. A demója március 29-én jött ki, és bár a fejlesztők azt tanácsolták, mértékkel érdemes tolni (nehogy valaki kimerüljön benne, mire megjön a teljes változat), egyes játékosok csak ezzel a verzióval több mint 50 órát játszottak. Ezt alighanem jó előjelnek kell tekinteni: a cím remélhetőleg éppen annyira jó, amennyire képes volt behúzni a gamereket, már a demóval is.

Forrás: Sony

Yoko Taro, a Nier-sorozat rendezője nemrég azt mondta az IGN Japannak, hogy szerinte a Stellar Blade sokkal jobb, mint a saját játéka, a Nier: Automata. A szakember lelkesen méltatta a beszélgetésben szintén résztvevő Kim Hyung-tae-t, a Stellar Blade rendezőjét: elmondta, hogy a Magna Carta játéksorozat óta rajong a munkájáért, és bár ő az idősebb kettejük közül, szakmai szinten Kimet tartja rangidősének.

A cenzúra nem mindig képes elrontani az élményt:

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

×