A szerző véleménye nem  azonos a szerkesztőség tagjainak álláspontjával. Úgy is kezelendő!

2023.10.31. – Felhőkarcolókon szaladgáló szuperemberek, másik univerzumból származó idegen szimbióta, mutáns gyík- és homokemberek, meg mindenféle furcsaság simán belefér a Spider-Man 2-be, elvégre egy képregény-adaptáció, vagy micsoda, na de a homoszexualitás, úgy LMBT bárminemű megjelenítése, na az tabu. De nem baj, ott tiltják a dolgot, ahol nem szégyellik, de van valami különös bája annak, amikor a progresszivitására és elfogadására oly büszke nagyvállalat gerince kettébe hajol az emberi jogok törvényi úton való lábbal tiprása előtt csak azért, mert ellenkezőleg fájna picit a pénztárcának.

Aki nem tudná, vagy lemaradt a hírről, annak gyorsan vázolom a szitut: október 20-án megjelent a PS5 újabb exkluzív nagyágyúja, a Spider-Man 2, amivel a Sony nyilván bankot robbantott. Az Insomniac fejlesztőcsapatának játéka óriási siker lett, mondjuk, meg is érdemlik, tényleg jó a cucc. Szaúd-Arábiában viszont egy kicsivel többet kellett várni a programra, ott ugyanis egy egészen különleges törvény szabályozza, hogy pontosan mi és hogyan jelenhet meg egy médiatermékben. Homoszexualitás, vagy úgy LMBT-személyek és szimbólumok tiltólistásak, azaz abban a filmben, sorozatban, reklámban, és persze videojátékban, ahol ezekre egy kicsit is utaló dolgokat vélnek felfedezni, azonnal eltűnnek az országból.

Mivel a Spider-Man 2-ben akad ilyenből egy-kettő: itt-ott például büszkén lengedező szivárványos Pride-zászlók vannak kihelyezve, meleg párok sétálnak az utcákon, de még egy dedikált mellékküldetés is szól azokhoz, akik azonos nemű személybe szerelmesek, ezért a szuperjófej Sony kiemelt figyelmet szentelt a távol-keleti ország érzékeny játékosainak, akik ilyesmivel már garantáltan nem fognak találkozni a játék története során. De ez ne tévesszen meg senkit, még mindig ugyanarról a Sony-ról beszélgetünk, ami nem is olyan régen egy elhelyezett transz-jelképpel elhintette az LMTQ+ rajongók körében, hogy a Pókverzum animációs filmsorozat Gwen Stacy-je transznemű.

Most ugyanez a Sony fogja az összes meggyőződésnek, emberjogi állásfoglalásnak hazudott tartalmat, amit a játékába pakolt, vagy ez alapján lehet, hogy beleerőltetett, és némi profit reményében lelkiismeretfurdalás nélkül bevágja a kukába. Mondjuk nekem pont nem lett volna bajom, ha mindezeket eleve kihagyják, ahogyan attól sem fordulna ki a szemem, ha még ezeknél is több lenne a Spider-Man 2-ben. A gátlástalan képmutatástól viszont már elkezd forrni a gyomorsavam:

az ultraprogresszív fejlesztőcsapat Insomniac egyetlen tagja számára sem volt problémás öncenzúrát gyakorolni, kivágni azokat a tartalmakat és szimbólumokat, melyekkel még néhány napja büszkén paroláztak Twitteren és a nyugati médiában.

Mert, hogy a Sony-nak, egy multinak nincsenek saját meggyőződései, hogy az állásfoglalásait mindig és minden esetben kizárólag a profit érdekében teszi, hogy épp úgy és arra fordul-hajlik, ha kell törik, amerre a hasznot szagolja, na az nem újdonság. De hogy a roppant önérzetes játékfejlesztők között egyetlen ember sem akadt, akinek ez már nem fért bele, az azért elég problémás.

A szaúdi hatóságok hivatalos közleménye

Problémás, mert elvtelennek hat, miközben ennek ellenkezőjét próbálják lenyomni sok másik játékos torkán. Sok rajongónak azt üzenik, hogy a szaúdi royaltiért (bevétel/eladás alapú pénzjutalom) simán elárulják őket, hogy valójában semmi sem szent, ha pénzről van szó. A másik oldalon pedig még tovább erősíti azt a látszatot, hogy az összes LMTQ+ tartalom egy propaganda csupán, hogy valójában semmit sem számítanak, hisz lám, egy másik helyen, ahol semmilyen formában nincsenek jelen, ugyanúgy működik a történet, a karakterek, a miliő, semmivel sem lett kevesebb a játék.

Mert valójában ez is egy kritika: az ilyesféle tartalmak igazából csak mutiba készültek a kirakatba, ugyanis ha jelentenének valamit, akkor hiába cseréljük le a zászlók textúráját, vagy ki szavakat, onnan valami érezhetően nagyon hiányozni fog, ha épp nem esik szét a hiányától az egész. De nem: a pókjátékból néhány nap alatt sikerült úgy kiradírozni mindent, hogy ha most valaki Magyarországon újrajátszaná a szaúdi verziót, lehet fel sem tűnne neki, hogy nem ugyanaz a kettő. Az pedig már egy másik kérdés, hogy az LMTQ+-közösségeknek meddig fér majd bele, hogy marketing célokra használják őket? Mert ezek után ne legyenek kétségeink: csak azért kerülhettek bele a szimbólumaik, mert megmérték, hogy mennyit tudnak eladni velük, mint nélkülük.

A Spider-Man 2 ettől persze nem lesz rosszabb játék, mint amilyen. Az jelenleg agyonimádott fejlesztők viszont remélem több pénzt kaptak ezért, mint kéthavi Spáros bevásárlás, bár igaz, mindenki éppen annyit kap a lelkéért, amit a most épp Sony-nak nevezett keresztúti démon felajánl. Nem többet, és nem kevesebbet.

A szerző véleménye a sajátja, semmilyen mértékben és formában nem reprezentálja a szerkesztőség más tagjait!

Ezt is érdemes elolvasnod:

200 évvel ezelőtt így képzelték el a jelenünket – Mennyiben lett igazuk?

×