Nem is gondolnád, hogy nyomasztó brutalitás, vagy túlfűtött erotika miatt csonkították meg őket, mégis egytől egyig legendásan sikerültek.

Gábor János

2024.04.04. – Aligha árulunk el újdonságot azzal, hogy a játék- és sztorifejlesztés során rendesen beszorul az ész, és rengeteg olyan ötletet dobnak be a csapatok, amelyek minél vadabbá, brutálisabbá vagy szexuálisan túlfűtöttebbé tehetik a végeredményt. Ezeknek a kreatív pillanatoknak messze nem mindegyike kerül be a játékba, ami végül eljut hozzád, mert vagy tartalomfelügyelő hatóságok, vagy maguk a készítők úgy döntenek, hogy túl sok lenne. Ilyenkor jönnek a jobban-rosszabbul sikerült megalkuvások, amelyekkel az adott videojáték értelmes korhatárbesorolásba hajlítható. Van, hogy az elveszített brutális részletek ellenére sem érzed úgy, hogy jóvátehetetlen kár történt, mert a játék remek maradt. Mint ez a 8 cenzúrázott, mégis isteni gyöngyszem (köszi a segítséget a gyűjtéshez, watchmojo!):

1., Street Fighter V (2016)

A Street Fighter V videojáték béta verziója egészen sok olyan dolgot tartalmazott, ami végül nem került bele a kész termékbe – különösen a női karaktereket érintő ötletek közül. R. Mika túl erotikus mozdulatokat hajtott végre, Cammy idomain túl sokat időzött a kamera a belépője alatt, ráadásul a karakterválasztó képernyőn valami „vonaglás” is zajlott, amit a Capcom véletlen hibának nevezett, de a másik kettő teljesen szándékosan volt túlfűtött. Akárhogy is, mindhármat megpiszkálták a játék hivatalos megjelenése előtt, ami némileg megosztotta a vaduláshoz szokott Street Fighter közösséget. PS-re és PC-re viheted, ha megnéznéd, mi lett ebből.

2., Martha is Dead (2022)

Ez a horrorjáték 2022 telén jelent meg az összes nagy konzolra. Az egyik verzió azonban nem olyan volt, mint a többi. A PlayStation-kiadást feltűnően cenzúrázták a többihez képest: kihagyták belőle a játék leggrafikusabb tartalmait. A játékosok mind az Xbox, mind pedig a PC-s verzióban találkoztak az összes (?) meghökkentően brutális és nyomasztó pillanattal, amitől a PlayStation felhasználókat megkímélték / megfosztották – ez legyen nézőpont kérdése. Ráadásul a PS-iteráció egy opcionális cenzúrázott módot is kapott arra az esetre, ha a finomabb lelkű játékosok további nyugtalanító tartalmakat akarnak elkerülni a videojáték világában. A Sony sosem kommentálta a döntést, így csak találgatni lehet, hogy pont ők miért döntöttek így, ellentétben a többi kiadóval, akiknek nem okozott gondot a Martha is Dead brutalitása.

3., The Punisher (2004)

Az azonos című híres képregény alapján készült videojáték sok figyelmet kapott a benne lévő erőszakos tartalmak – vagy éppen azok hiánya – miatt. A The Punisher annyira brutális volt, hogy nemzetközi szinten NC-17 korhatárbesorolást akartak neki adni, ami a kereskedelmi elérhetőség szempontjából nem a legjobb hír a fejlesztőknek, akik, hogy kiadhassák a terméküket, kénytelenek voltak cenzúrázni a történetben lévő kínzásokat. Ezek a jelenetek fekete-fehér szűrőt kaptak és a kameraszög is változott, aszerint, hogy hogyan lehet a legjobban eltakarni a groteszk látványt. Ausztráliában még tovább ment a cenzúra: nem engedték a szötymögést a színekkel és a kreatív takargatással, hanem két jelenetet egy az egyben eltávolíttattak a készítőkkel. Ha belenéznél, milyen volt, átmentett szoftverként letölthető innen.

4., Fahrenheit/Indigo Prophecy (2005)

David Cage rendkívül ambiciózus videojátéka, az Indigo Prophecy eredetileg a rettegett NC-17 korhatárbesorolást kapta, az észak-amerikai kiadást pedig jelentősen cenzúrázták, hogy a címnek legyen esélye a piacon. Ehhez azonban a videojáték érzéki tartalmainak nagy részét ki kellett vágni. A legtöbb felnőtt jelenetet törölték, egyet pedig alaposan megváltoztattak, hogy elfedjék a grafikusabb felvételeket. Mi, itt, a kevésbé prűd Európában cenzúrázatlan állapotban kaptuk – ahogy a 2015-ös remastert is – utóbbit itt találod Steamen.

5., Saints Row IV (2013)

Bizony, ezt is cenzúrázni kellett, de érdekes módon nem a sok gyilkolás miatt: az ausztrál médiahatóságnak a droghasználattal volt baja. A videojáték Psychosomatic című küldetésében a játékos valamilyen ismeretlen narkotikumot szed, és ettől szuperképességekre tesz szert, ami az ausztrál cenzoroknál teljesen kivágta a biztosítékot. Náluk van egy olyan szabály, hogy a tiltott droghasználat illúziója egy játékban nem járhat jutalmazással, így közölték, hogy a kérdéses küldetés miatt nem is értékelik a címet – amivel lényegében ellehetetlenítették a legális forgalmazást a szigetországban. Ausztrália túl nagy piac, ezért a Deep Silver kénytelen volt engedni a követelésnek és a helyi példányokból kivette a küldetést, ami arrafelé a mai napig nem elérhető tartalom. Nálunk az – PS-re, Xboxra és PC-re is.

6., Fallout 3 (2008)

Bár közfelkiáltással remekműnek tartják, a Fallout 3-nak sok gondja akadt a cenzúrával. A játék világszerte problémákba ütközött: Ausztráliában ugyanazzal a szembesült, mint a Saints Row IV, csak éppen nem alien drog, hanem morfium használata miatt, Németországban a vér és a grafikus erőszak miatt kellett megkurtítani, ahogy furcsa módon az ilyesmire kevésbé érzékeny Japánban is. Mondjuk utóbbi országban – érthető okokból – inkább az atomrobbantás okozott gondot a cenzoroknak, akik át is alakíttatták a küldetést, sőt, a Nagaszakira a II. világháború végén ledobott atombomba (Fat Man) miatt az azonos nevű fegyvert is át kellett keresztelni a japán verzióban, Nuka Launcherre. Xbox 360-ra, PS3-ra és PC-re itt találod.

7., South Park: The Stick of Truth (2014)

Ez a South Park – szóval rutinszerű, hogy a készítők össze-összecsapnak a médiahatóságokkal, amelyeknek korhatárbesorolói rendre a hajukat tépik Matt Stone és Trey Parker ötleteitől – akik ezt szerintünk kifejezetten élvezik is. A The Stick of Truth esetében nem kellett hatósággal veszekedni, mert már maga az Ubisoft kiadó cenzúrázta, úgy, hogy gyakorlatilag csak az észak-amerikai kiadás maradt érintetlen (alighanem Stone és Parker közbenjárására). A játékot a világ minden más területén cenzúrázták, egyes jeleneteket teljesen eltávolítottak. A német kiadást például náci utalások miatt csonkolták, de a készítők igyekeztek nevetségessé tenni a helyi hatóságokat, amelyek rávették őket a cenzúrázásra: minél feltűnőbb takarásokkal (Európában például szemét lesütő szoborral, Ausztráliában egy síró koala képével – és persze részletes indoklásokkal) helyettesítették a kivágásra ítélt tartalmat. PC-re, PS-re és Xboxra itt találod.

8., Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

A GTA sorozat ugyanúgy híres a cenzorokkal való összetűzéseiről, mint a South Park franchise. A San Andreas viszont érdekes módon nem a már akkor is mértéktelen erőszak miatt került több helyen is tiltólistára, hanem a perverzió grafikai megjelenítése miatt. A videojáték nem sokkal a megjelenése után nyitott könyv lett a modder közösségnek, akik találtak benne, majd persze aktiváltak egy különösen pajzán kódrészletet. Akik a modot letöltötték, CJ-vel és partnerével zavarhattak le egy perverz minijátékot. Amint ezt az amerikai médiahatóság megneszelte, azonnal megemelte a GTA: San Andreas korhatárbesorolását, ami igazi katasztrófa volt a Rockstar számára, hiszen a PR-rémálom mellett kénytelenek voltak visszavonni a polcokról a játékot, eltávolítani belőle a perverz tartalmat elérhetővé tevő kódot, kártérítést fizetni csoportos perrel fenyegető közel 3000 embernek, majd újra kiadni a játékot, elfogadható besorolással. Akkor még nem lehettek biztosak benne, de a GTA sorozat nagyon megérte a macerát – kár lett volna a San Andreas rossz híre miatt elengedni az egészet! A játék a GTA III-mal és a Vice Cityvel egy trilógiában máig kapható.

Ezt is olvasd el:

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

×