A Fallout 1. évada nemcsak a legjobb játékadaptáció valaha, de abszolút rekorder a játékokból átvett kisebb-nagyobb utalásokban is.


Bódi Dániel

2024.04.17. – Fallout itt, Fallout ott, Fallout amott, sok Fallout a címben, sok Fallout a cikkben. Április 11-e óta a csapból is a Fallout folyik, és folyjon is, abszolút megérdemelt figyelmet és imádatot kap a sorozat, amit méltán nevezhetünk minden idők eddigi legjobb játékadaptációjának. Todd Howard ezúttal senkinek sem okozott csalódást, amihez elengedhetetlen volt a Westworld alkotópárosa, Jonathan Nolan és felesége, Lisa Joy, szóval csak remélni tudjuk, hogy a következő Fallout-játék fejlesztésébe bevonják őket is, hátha.

Persze, tudom, filmesek, de a sorozatból teljesen egyértelműen átjön az alkotók játék iránti szeretete és tisztelete, hogy elképzelhetetlen, hogy ne volnának interaktív formában is használható és működő ötleteik, melyekkel feldobhatják szériát. Nolanék Fallout-rajongása pedig nemcsak abban érhető tetten, hogy csináltak az egyik kedvenc játékukról egy kiemelkedő kalandsorozatot, hanem az abban elrejtett kisebb-nagyobb, hol egyértelmű, hol pedig nagyítóval is alig kiszúrható utalások a játékokra, titok a játékokból = easter eggek a játékokból, amire tényleg csak egy értő ember lehetett képes.

Ezekre vadászni pedig éppen olyan, mintha valamelyik Fallout-játékban tennénk, nekünk pedig nem kell kétszer mondani: összeszedtük a 9 legfalloutosabb Fallout-utalást a Fallout 1. évadában. Azt viszont remélem nem kell mondani, hogy

SPOILEREK JÖNNEK!

1. Apu, a vízchip már megint hiányzik

A legnagyobb rajongóknak bizonyára elsőre feltűntek a narratív hasonlóságok, párhuzamok a sorozat és a játékok között. A Fallout 1. évadának története bár vadiúj és sosem látott, de rendkívül sokat kölcsönzött szinte az összes játékból. Néhol egy kisebb geg erejére, másutt komolyabb cselekményeket, vagy katalizátorként funkcionáló elemeket emeltek át:

  • a Fallout 3-ban például a játékos karaktere az apját indul el megkeresni a Vaultból
  • az első Fallout játékban pedig tönkremegy a vízchip, emiatt kell kimerészkedni a 13-as óvóhelyről – a sorozatban is tönkremegy a 33-as Vault vízchipje,
  • a New Vegas cselekményének a mindenki által áhított Platinum Chip a motorja, amit mindenki meg akar szerezni, úgy a sorozatban is egy értékes ereklye után folyik a vadászat, ami véletlenül szintén egy chip
  • sőt, még a Fallout szerepjátékos mechanikáira is bőséggel akadnak utalások: például rögtön az első részben, amikor Lucy a Vault tanácsa előtt kezdi sorolni a javító, tudományos, retorikai skilljeit
  • de még a sorozat cselekményét beindító esküvő is a játékokból lett átemelve, kiváltképp a Fallout Shelterből, ahol hasonló módon nyúlhatunk bele a Vaultunk emberállományába.

Lucy a tanács előtt felolvassa a karakterlapját

2. A ház mindig nyer

Ha pedig Fallout: New Vegas, a sorozat dugig van utalással az Obsidian legendás spin-offjára. Kezdetnek ott van Robert House, aki a sorozatban hús-vér valójában ugyan, de eltéveszthetetlenül ugyanaz a megalomán Walt Disney-re emlékeztető figura, akivel a New Vegasban is össze kell akasszuk – akkor már a fémbajszunk. De nem csoda, hogy ide is belopta magát a nem túl kedves kaszinóváros tulajdonosunk: őt a későbbi játékokban, a Fallout 4-ben és a Fallout 76-ban is felemlegették.

De van egy másik, ennél jóval kisebb New Vegas utalás is, amit először a 3., majd az utolsó epizódban láthatunk. A Sunset Sarsaparilla hirdetéseiről van ám szó, ami a Nuka Cola nagy riválisa volt, igaz, először csak a New Vegasban nyalhattunk bele az üvegbe.

Mr. House

3. Óriási tisztelgés Dogmeat előtt

2021 júniusában eltávozott közülünk River, az a német juhászkutya, akiről a Fallout 4 leghűségesebb társát, Dogmeatet is mintázták. Dogmeat a játékvilág egyik legemlékezetesebb és legjobb segítője, aki nemcsak a játékos óhaját teljesíti első szóra, de mindig vevő egy kiadós simizésre is.

Ezt a teljesen egyértelmű utalást, de inkább érzelmes tisztelgést el sem rejtették: a sorozat Dogmeatje CX404-es kísérleti alanyként született és nevelkedett az Enklávéban, majd szegődött az őt nevelő Wilzig doktor mellé, majd kötött ki a ghoul mellett, aki aztán szépen el is nevezte őt… na minek?

4. Legyen tánc!

A sorozat a játék muzsikáit is használja! Az első részt például Nat King Cole „Orange Colored Sky” című dalával indul, amire azonnal ráismerhetnek azok, akik legalább egyszer játszottak a Fallout: New Vegasszal. A 2. rész a The Ink Spots „Into Each Life Some Rain Must Fall” számával kezdődik, ami a Fallout 3 egyik zenéje, míg az utolsó, ami felcsendül a sorozatban egy másik Ink Spots-klasszikus, a „We Three”, amit Falloutban először a 2018-as Fallout 76-ban hallgathattak a posztapokaliptikus kalandozás közepette a játékosok. De mindezeken túl is akad muzsika, amit a játékokból emeltek át, szóval van mit értő füllel felfedezni.

5. Codsworth, te vagy az?

Hát naná, hogy Codsworth az! A Fallout illusztris komornyikrobotjának előtörténetét is megismerhetjük a sorozatban, amibe a robot játékbeli szinkronja, a szenzációs Matt Berry maga avat be. Pontosabban a karaktere, Cooper Howard szintén színész haverja, Sebastian Leslie, aki egyszer elvállalt egy komornyik szerepet, akit Bartholomew Codsworthnak hívtak. Ez a szerep aztán megtetszett a General Atomics International vállalatnak is, ami megkereste a színészt, hogy adja el nekik a hangját, hogy aztán azon szólaljanak meg Codsworth-robotok. Ő meg nyilván eladta.

A hús-vér robotkomornyik

6. Grognak, a bólogató fejű barbár

Ezek inkább világépítős hangulatelemek, melyek még inkább Fallouttá teszik a sorozatot. Ott van például a Grognak, the Barbarian, amit a szülinapozó gyerekek nézegetnek az első részben – ez a játékokból átemelt rajzfilm és képregénysorozat. A tévék márkája is a Radiation King, amivel szintén a játékokban találkozhatunk, de vicces easter egg volt az Atomic Command, amivel Lucy testvére, Norm játszik a Pip Boyán. De ilyen a Super Duper Mart, a Red Rocket, valamint Filly árusai is, akik a játékokból ismerős kajákat és csodaszereket próbálnak Lucy-ra sózni.

Sőt, még a játék gyűjtögethető tárgyai is helyet kaptak a sorozatban: a bólogató fejű Vault-Tec bunkerlakók például véletlenszerűen megjelennek a sorozat helyszínein, például Ma June boltjában, ahol a játékok ikonikus uzsonnásdobozát is kiszúrhatjuk.

Mennyit sikerült összegyűjteni?

7. OTT A SZÖRNY!

Sokan nagyon hiányolták a sorozatból a szupermutánsokat, annak ellenére, hogy egy egészen biztosan volt benne. Igaz, könnyű volt lemaradni róla, mert kábé egyetlen másodpercig mutatták… a kezét, amikor Wilzig menekült a kutatókomplexumból. Szóval, ha pont akkor pislogtál, akkor könnyen azt hiheted, hogy róluk megfeledkeztek az alkotók, pedig csak a 2. évadra tartogatják őket.

De az árgus szemű rajongók más lényeket és érdekességeket is kiszúrhattak: a sivatagi homok például egy RobCo-féle Assaultront borított egészen jól kivehetően, de még egy Deathclaw koponyával is szemezhettünk. Ezek mozgó variánsaival gyanítom a folytatásban még meggyűlik főhőseink baja.

Ott a szupermutáns… keze!

8. Kaja. A kaja sosem változik.

Nem kell ezen sokat magyarázni: a Fallout-játékok szinte összes fogyóeszköze és használati tárgya, kajája, itala, fegyvere mind-mind bekerült valahogy a sorozatba is. Egyiket a szereplők emelik a fókuszba, míg mások, a többség megbújik a háttérben. Ember legyen a talpán, aki papírral-ceruzával folyton megállítgatásokkal képes mindet kigyűjteni.

Ami biztos, hogy a

  • Sugar Bombs Cereal,
  • Fancy Lads Snack Cakes,
  • Blamco Mac & Cheese,
  • RadAway
  • Abraxo
  • Deviled Eggs,
  • Cram
  • Oysters
  • Junk Jet
  • Laser Pistol
  • Colt 6520

és még vagy ezer más cucc átkerült a játékból a sorozatba.

9. A kód

A finálé tartogat némi meglepetést, az egyiket például egy kód védi, ami a sorozat talán lemetább utalása a játékokra. Hank MacLeannek a 101097-es hatszámjegyű kódot kell bepötyögnie a fúziós reaktorhoz – ami pont a Fallout születése, azaz az első játék megjelenése előtt tiszteleg, aminek doboza 1997. október 10-én került a játékboltok polcára.

Persze a Fallout 1. évada még bővelkedik sok más elrejtett utalásban, melyekből, ha hiányolsz valamit, azt mindenképp mutasd meg nekünk is a Facebook-oldalunkon egy cikk alatt ügyesen elhelyezett kommentben!

Ezt is olvasd el:

MINDEN, amit tudnod kell a Falloutról, mielőtt és miután elindítod a sorozatot

×