Bemutatkozott Magyarország legelső AI műsorvezetője, Bíró Ada, aki a közmédia egyik tévécsatornáján fog híreket felolvasni.


Bódi Dániel

2024.04.15. – A nyúl ürege roppant hosszú, sokfelé vezet, és közel sem biztos, hogy oda, ahová épp vágyódunk. A mesterséges intelligencia, főként a generatív eszközök is épp ilyenek: hosszú utat kell még megtenniük, mire képesek leszünk mi, emberek rendben beilleszteni azokat a mindennapokba, és nem kell konstans attól tartani, hogy mikor és kinek a munkáját-megélhetését veszi el, vagy épp milyen csalásra, agymosásra használják fel.

A folyamat pedig megkezdődött, méghozzá nem a szomszédban, vagy a világ másik felén, hanem itt, Magyarországon, ahol hamarosan már a híreket is a mesterséges intelligenciával fogják felmondani nekünk. Pontosabban azoknak, akik valamiért még a mai napig nézik a közmédia műsorait – hát, ha mást nem, akkor majd Bíró Ada „műsorvezetőnő” miatt majd elkezdik. Ő lesz ugyanis az MTV-hez tartozó Duna Delta című műsorának új munkatársa, aki Fejős Ádám mellett fog mindenféle technológiai és tudományos híreket a nézők elé tárni.

Őt itt Bíró Ada, Magyarország első AI műsorvezetője

A bemutatását az MTVA oldalán, a Médiaklikken tudod megnézni -> csak tekerj 17:36-ra.

A közmédiától sajnos nem áll távol, de egyébként sem nehéz belelátni az ilyesfajta – egyébként valóban újító – vívmányokba a propagandának egy újabb szintjét. A mesterséges intelligencia a médiaszolgáltatóknak sok minden más mellett például azért is előnyös, mert az nem csinál lelkiismereti kérdést bizonyos sorok felolvasásából, nem lehet őt felkérdezni az utcán, úgy pedig még az esélye sincs meg annak, hogy egyszer a nyomás alatt megtörve a nyilvánosság előtt meggyónjon. A tökéletes eszköz, amit bárki úgy használ, ahogy nem szégyell.

Bíró Ada különböző AI-k: nyelvi és képi generatív eszközökkel életre hívott perszónáját egyelőre ez a veszély nem fenyegeti, ő állítólag és egyelőre a Delta tudományos műsorban lesz csak bevetve. Ugyanakkor kétségeink ne legyenek, hogy a most még más hírműsorokban szorgos hangyaként dolgozó humán hírolvasókat Ada jövőbeli AI-kollégái fogják váltani a székben, akik fizetés gyanánt bőven beérik azzal az elektromos árammal és bivalyerős számítógéppel, ami működteti őket. Innen pedig már csak egyetlen lépés, hogy a hírszerkesztők nagy részét is szélnek eresszék, őket valamilyen szövegalkotó AI-ra cseréljék, akik szintén nem tesznek majd fel kérdéseket egyes témák feldolgozásának módjáról. Igaz, sok változást akkor sem fedeznénk fel, a nyúl üregén innen, se azon túl.

Ezt is olvasd el:

Ideje váltani? – Ezt a 17 szakmát/munkakört veszélyezteti a leginkább a ChatGPT

×