Már rendelhető a láthatatlanná tévő pajzs második generációja, amit a brit Invisibility Shield nevű cégnek köszönhetünk.

2024.04.11. – A hozzáértők azt szokták mondani, hogy érdemes figyelni a science fiction könyvekben és filmekben felbukkanó „érdekességekre”, mert jó eséllyel a nagyján már legalább katonai közegeken belül dolgoznak tudósok. Ilyen újdonság lehet ugye a klónozás, amiről már tudjuk, hogy mozgatja a kutatók fantáziáját és állatok esetén már voltak sikeresnek mondható kísérletek. De feltehetően az időutazás, a térugrás és egyéb nyalánkságok is terítéken vannak már valahol a világ egyik eldugott zugában. És ha már példálózunk, akkor érdemes megemlíteni a láthatatlanságot is, ami visszatérő eleme a science fiction sztoriknak, na meg a szuperhős-történeteknek is. A fény elterelésének lehetősége nem meglepő, hogy felkeltette a tudósok figyelmét, hiszen temérdek területén lehetne használni ezt a képességet az életnek. Mondjuk sajnos itt sem elhanyagolhatatlan a hadászati alkalmazás lehetősége…

Itt is van a megoldás!

pajzs

A brit Invisibility Shield nevű cég, ahogy a neve is sugallja, olyan pajzsokon dolgozik, ami gyakorlatilag láthatatlanná tudja tenni azt, ami az eszközök mögött található. Először két éve lehetett hallani a forradalmi újításukról, a technológia pedig azóta csak fejlődött. A pajzsba apró lencséket építettek, melyek elterelik a fényt. Az eszköz mögött lévő – tehát közelebbi – objektumok eltűnnek, miközben a háttér, vagyis a messzebb lévő pontok továbbra is láthatók maradnak. Igaz, nem úgy, ahogy az megszokott lenne, mert az eredmény kissé homályos. A technika ettől függetlenül remekül működik. – magyarázza a technológiát a HVG.

 

Már a két évvel ezelőtti modell sem volt rossz, de a cég nemrég bejelentette, hogy elkészítették a 2.0-ás modellt. Ez egy nagyobb és hatékonyabb verziója az első generációs példánynak. A fenti videóban be is mutatják a pajzs működését, az eredmény hajmeresztő. Tristan Thompson, a pajzs tervezője azt nyilatkozta az IFLScience-nek, hogy a 2.0-hoz új lencséket alkalmaztak, amik már a hajlított pajzsok esetén is működnek, valamint ez a konstrukció már egy stabil lemezből áll, nem több rétegből van összeragasztva.

A pajzsokból háromféle méret érhető el, egy Mini (20 cm), egy Full (90 cm) és egy Mega (192 cm).

A láthatatlanná tévő eszközöket össze is lehet csukni, méghozzá az eredeti méretük harmadára csökkenthető a területük. A projektet a Kickstarteren lehet támogatni, a kampány már éles.

Ezt olvastad már?

Óriási húzás a Pocketpairtől: jön a Palworld PvP, a Pal Arena!

×