Nagyot fejlődtek a verekedős filmek a retró akciósztárok óta, így már nem rétegműfaj a bunyó, sőt! Ilyen ínyencségeket kínál most a Netflix.

Gábor János

2024.04.11. – A Bud Spencer-Terence Hill filmeken elernyedt magyar tévénéző talán elképzelni sem tudja, hogy van a verekedős és harcművész filmekben több, mint a retro pofonosztó páros, vagy a szintén agyolvasztó Jackie Chan és Jean-Claude Van Damme, pedig a műfaj mindig is többet kínált a fentebb írt, levitézlett akciósztároknál, és mára – SZERENCSÉRE – nagyon meg is újult. A streaming korszakban többé nem túl fizetett kábeltévés menedzserek sekélyes és fantáziátlan ízlésére van bízva, hogy mit kell nézned. Persze az is igaz, hogy a kazalnyi hulladékban nehéz megtalálni az aranyrögöket, de legalább akad néhány. Az alábbi nyolccal például nem nagyon hibázhatsz a Netflixen. Fontos: nem ranglistát állítunk, csak szubjektív válogatást mutatunk – a bunyós műfajból jelenleg Magyarországon elérhető legjobbakat, amelyek biztosan izgalmasabbá teszik az esti mozizást.

A gyilkos járat

Ez egy időnként túl okos film ahhoz képest, hogy mennyire hiányzik belőle a mélység vagy az innováció. De ezt szerintem kár felróni egy felhőtlen, látványos, morbid szórakoztatást kínáló filmnek a Netflixen. Agyalni nem ezen kell, arra ott vannak a keményvonalas drámák. A gyilkos járat meg inkább egy véres, vicces, látványos agymenés, ami dúskál a klausztrofób (egy vonaton játszódik az egész) közelharcokban. Meg szerencsére az okosan hülyéskedő színészekben is, Brad Pittől Aaron Taylor-Johnsonon át Hiroyuki Sanadáig, Michael Shannonig vagy Sandra Bullockig. A Bullet Train sztorijában alapjáraton semmi különleges nincs: jól képzett gyilkosok szerencsétlen összeakadása ez, egyetlen zárt helyen, ahonnan nincs hová menekülniük egymás elől – vagy legalábbis nem sokáig. Rengeteg villanás, nem túl sok tartalom, de baromi könnyed és szórakoztató kikapcsolódás – magyar felirattal látható.

Minden, mindenhol, mindenkor

Erről a filmről tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Részletesen itt rajongtuk körbe érte a Netflix műsortervezőit, hogy végre elérhetővé tették, hiszen az utóbbi évek szó szerint egyik legjobb filmjéről van szó, de vigyázat: a groteszk humorát nem mindenki fogja értékelni! A hét Oscar-díjas, eszement multiverzumos, közelharcban és harcművészeti jelenetekben térdig gázoló mozi kész téboly, amit csak akkor lehet igazán élvezni, ha teljesen kiszolgáltatod magad neki. Azt írtuk róla, „a Minden, mindenhol, mindenkor MINDEN groteszk őrültségre nyitott, amit a multiverzum témájából ki lehet passzírozni. Hiányérzetet nem hagy, az tuti, főleg az Oscar-díjas alakításokkal: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és a (fergetegesenrohadtjó) Jamie Lee Curtis is megkapta érte a szobrot”. Természetéből fakadóan (kétnyelvű: angol és kínai) nem is lehetett szinkronizálni, de magyar felirattal sem szabad kihagyni, ha bírod az ilyesmit.

Kill Bill I-II.

Ezt a két harcművészeti klasszikust nem is jellemeznénk külön-külön, mert egymás nélkül nincsen semmi értelmük. Lényegében egy filmet alkotnak, ahogy eredetileg Quentin Tarantino is szóló mozinak szánhatta, csak rájött: sokkal több mesélnivaló van a szitává lőtt, meggyalázott, gyermekétől megfosztott menyasszony bosszúhadjáratában ahhoz, hogy egy darab kétórás tripbe belezsúfolja. Kellett a feelingnek (és az emészthetőségnek), hogy kétfelé bontsa és pokolian jól is áll a sztorinak: egyetlen másodperc sem fullad unalomba a 14 ezerből. Újranézésre, vagy – ha egy kő alatt töltötted az elmúlt 20 évet – első megtekintésre itt az első (magyar felirattal).

Kung-fu Panda 3.

A franchise-ból jelenleg csak ez az epizód elérhető a Netflixen – legalábbis itthon, és nem sokáig, úgyhogy mindenképpen feltuszkoltuk a listára, mert amellett, hogy remek nagyszabású animációs film, simán a harcművészeti kategória egyik impozáns tagja lehet. Persze, hiszen mégiscsak meséről van szó, könnyed és szórakoztató, meg halálosan vicces az egész. Po ezúttal az apja társaságában látogat el egy pandafaluba, ahol a gyökereit kutatja, de közben gonosz szellem szállja meg Kínát, szóval kénytelen sereget szervezni, hogy felvegye a harcot az ellenséggel. Magyar szinkronnal látható.

60 perc

Na, egyet az európai mozi kedvéért: ez a német film a harcművész Octaviónak a története, akinek csak egy órája van arra, hogy odaérjen a lánya születésnapjára, különben örökre elveszítheti a felügyeleti jogát. Bár a sztorit nem nagyon lehet agyondicsérni és a karakterek se a legszínesebbek (sőt), a lendület és az izgalom azért nem hiányzik belőle. Hétvégi, délutáni semmittevéshez teljesen jó lehet. Magyar szinkronnal, itt nézhető.

Megsebezve

A női MMA-harcos, Jackie Justice (Halle Berry) sportdrámája. A nő akkor ragadja meg a lehetőséget – jó eséllyel az utolsót – egy normális életre, amikor elhagyott fia visszatér az életébe. A Mafab villámkritikája szerint a film a nem túl pozitív visszhangjai ellenére nagyon kellemes csalódás, ami végig leköti a figyelmed. Berry egyébként nem csak a főszerepet játszotta el: rendezte a filmet és a producere is volt, szóval igazi szerelemprojekt, ami valahol mindig szerethető. De ne akkor nézd (magyar szinkronnal), amikor valami könnyedre és önfeledtre vágysz!

John Wick

Nem lennénk önmagunk, ha nem ajánlanánk a Netflix kínálatából David Leitch és Chad Stahelski remek akcióthrillerét, aminek első, 2014-es darabja azóta négyrészes franchise lett. Keanu Reeves a kiszállni akaró bérgyilkos, akit nem hagynak békén nyugdíjba vonulni, szanaszét szecskázza a mondvacsinált okból rátámadó orosz maffiát. A bosszúhadjárat mögött nagyon megkapó személyes dráma és egy meglepően szövevényes alvilági birodalom áll, amit több filmben bontanak ki. Remek szórakozás, fantasztikusan megkoreografált, döbbenetesen látványos és brutális közelharcokkal. A Netflixen – magyar felirattal – jelenleg a sorozat első két filmje elérhető.

Harcosok klubja

Lévén éppen negyed évszázados filmről van szó, bármekkora klasszikus is, nem veri nagy dobra a Netflix, de bizony ott van a kínálatban. Nos, ha tényleg állati fordulatos, kegyetlenül véres, morbid humorú, groteszkbe hajló brutalitású verekedős filmre vágysz, ennél aligha van jobb választás. Bár nehezen tudjuk elképzelni, hogy még nem láttad, ha mégis így van, ne hagyd ki a műfaj gyakorlatilag legjobbját. És ebben kb. semmi túlzás nincs. A kiégett irodai dolgozó (Edward Norton) egy rejtélyes idegennel (Brad Pitt) barátságot kötve csöppen bele az éjszaka talán legsötétebb bugyrába, a Harcosok klubja arénájába, ahol hozzá hasonló hétköznapi emberek próbálják kiverni egymásból a mindennapok során felgyülemlett frusztrációt. Az indulat és az erőszak elég rendesen elszabadul – magyar felirattal nézheted.

Ezeket se hagyd ki:

9 addiktív, mégis elhanyagolt sorozat a Netflixen, amit látnod kell!

×