A Counter-Strike az elmúlt években több védelmi vonalat is felhúzott scammerek ellen. Ezek a lépések azonban a többi játékost is érintik.

2024.04.03. – A Valve 2013 augusztusában élesítette a CS:GO Arms Deal nevet viselő frissítését. Talán akkor még nem is sejtették, hogy micsoda lavinát indítottak el. A Steam raktárrendszerét segítségül hívva a játékosok nyithatnak, vehetnek, vagy épp cserélhetnek különféle fegyver, kés, kesztyű vagy épp ügynök skineket. Ezek értékét nagyrészt a közösség határozza meg, hiszen a nem annyira jól kinéző skineket vagy a kevesebbszer használt fegyvereken helyet kapó textúrákat egyértelműen olcsóbban szerezhetjük be.

A játékosok az első időszakban szabadon cserélhettek, gyakorlatilag semmilyen korlátozás nem vonatkozott a cserékre. Az arany korszakban az sem volt ritka, hogy egy-egy jól menő trader akár 100-nál is több üzletet lebonyolított egy nap. A Steam Piac felső limitje pedig bizonyos tárgyak esetében kevés volt, így az igazán értékes skinek sosem ott kerestek gazdát. Aztán a Valve szépen lassan megemelte a Steam piac felső limitjét, illetve extra védelmi funkcióként behozták, hogy a Counter-Strike tárgyakat a csere vagy vásárlás után 7 napig nem lehet cserélni. Ez megnehezítette mind az átlagos felhasználók, mind pedig a skinek eladásával foglalkozó oldalak működését is.

Április 3-án tovább szigorította a Valve a Counter-Strike 2 cseréit

A Valve a Counter-Strike 2 április harmadikán megjelent frissítés leírásában meglehetősen szűkszavú volt. Annyit árultak csak el, hogy a megvásárolt, cserélt tárgyakat 10 napig nem láthatja majd senki a játékosok raktárában. Szerencsére azóta tisztult a kép:

  • A tradeléssel, eladással kapcsolatos oldalak csak az API key birtokában tudják leellenőrizni, hogy az adott tárgy gazdát cserélt-e. Ezt is csak az érkezés pillanatában, a küldést nem tudják ellenőrizni már. Ez extra problémákat jelenthet az oldalak számára és nem utolsó sorban értékes időt vehet el a felhasználóktól.
  • API key nélkül gyakorlatilag valóban 10 napos türelmi idővel kell kalkulálni, ahogy bizony a személyes jellegű cseréknél is ezt az időtartamot kell mostantól alapul venni.

A közösség szerint a gambling, azaz a szerencsejátékkal foglalkozó oldalak dolgát nehezítené így meg a Valve. Talán a Counter-Strike 2 Major káoszos elődöntője is szerepet játszott ebben, nagy eséllyel nem örültek a fejlesztők sem az ilyen jellegű hírverésnek.

Ezt láttad már?

Szex, idegen paraziták és Semmelweis doktor – Bődületes áprilisi film és sorozatkínálat a Netflixen

×