Bár széles körben nem használt eszközről van szó, egy Apple termék esetében nagyon fontos lépés, hogy erősítik a stalking elleni védekezést.

Gábor János

2024.04.03. – Az Apple hamarosan megjelentet egy várva várt, zaklatás elleni frissítést az AirTag eszközökre. Az iOS közelgő 17.5 verziószámú kiadásával talán végleg ellehetetlenítik az engedély nélküli megfigyelés lehetőségét. Az update segít csökkenteni a zaklatást és a nem kívánt követést: miután bevezetik, a felhasználók értesítést kapnak, ha egy ismeretlen AirTag vagy hasonló nyomkövető tartozék segítségével követik nyomon a mozgásukat.

Forrás: Patrick Holland – Cnet

A 9to5Mac kiszúrta a fenti frissítésre vonatkozó kódokat az iOS 17.5 bétában, vagyis az Apple már hozzáadta a funkció kódját a Find My alkalmazáshoz, ami immáron lehetővé teszi az illetéktelen nyomkövetők felkutatását és letiltását. A Find My app figyelmeztetni fogja a felhasználókat a követő eszközre, ha azt például elrejtették a személyes cuccai között, esetleg az autójában. Egy a bibi: a leállítása annyira nem lesz egyszerű (feltéve, ha az illető fizikailag nem találja meg és töri össze), mivel

a tiltáshoz szépen fel kell barangolni az Apple weboldalára és követni az utasításokat.

A forráskódban található egyik magyarázó figyelmeztető üzenet így szól: „Ez az elem nincs hitelesítve az Apple Find My hálózatában. Letilthatja ezt az elemet, és megakadályozhatja, hogy megossza a helyét a tulajdonosával. Ehhez kövesse a tárgy gyártójának weboldalán található utasításokat”. Bár az új funkció még nem került kiosztásra a Beta felhasználóknak, várhatóan a 17.5-ös rendszerfrissítéssel együtt valószínűleg bevezetik.

Az AirTag nyomkövető kiegészítő rendkívül hasznos holmi, ha például a poggyászodat, a háziállatodat vagy valamilyen értékes ingóságodat akarod követni, a kulcsoktól a pénz- és irattárcákon át a műszaki cikkekig. De az ügyes eszközöket akár rosszindulatú célra is fel lehet használni azzal, ha valakinek a cuccai közé annak beleegyezése nélkül rejtik el.

Nem csak iOS-en fontos kérdés

Ez a helyzet arra kényszerítette az Apple mellett a Google-t is, hogy a nyomkövetésre alkalmas eszközök kapcsán leszámoljanak a megfigyelés lehetőségével. Mindkét vállalat azóta olyan univerzális eszköz megvalósításán dolgozik, ami mind az iOS, mind pedig az Android rendszerrel működik. Jelenleg ott tartanak, hogy a figyelmeztetés megtörténik, de csak akkor, ha az illetéktelenül követett felhasználó regisztrálva van a Find My hálózaton. Ez egyelőre nem az igazi, de a lényeg, hogy egyre komolyabb előre lépéseket tesznek a gyártók, akik mellé oda állna az ügyben már a Samsung, a Tile, a Chipolo, az Eufy és a Pebblebee is. Mivel ők szintén készen állnak egy közös hálózathoz való csatlakozásra, hamarosan létrejöhet egy olyan robusztus platform, ami azonosítja a nyomkövetőket, és univerzális megoldást kínál a letiltásukra, ha nem tisztességesen használják őket.

És ezt olvastad már?

Mi ez a sok K-dráma a Netflixen? Segítünk választani – itt az 5 legjobb

×