Akár új a műfaj, akár nem, találsz olyat a listán, ami nagy élmény és jó eséllyel még nem láttad. A Netflix zseniális koreai drámasorozatokat kínál.

Gábor János

2024.03.26. – Nehéz lenne elvitatni tőlük, nem is tesszük: a dél-koreaiak nagyon jó történetmesélők, és ezt remekül bizonyítják, akár horrorról, akár történelmi és romantikus drámáról legyen szó. Utóbbiakból hozunk most öt olyan példát, ami itthon (magyar felirattal) elérhető a Netflix kínálatában. Bárki számára isteni szórakozást ígérnek, hiszen egytől egyig annyira látványosak, hogy mozifilmeket hagynak szégyenben, és tele vannak szerethető karakterekkel, meg bájosan idegen humorral. A koreai narratíváknak ugyanolyan jól áll a brutalitás, mint a szövevényes összeesküvés vagy a könnyfakasztó dráma. A szerelmes érzések hajlamosak túlcsordulni, ami zavarba ejtő – főleg az erotika szinte teljes hiánya miatt, hiszen az európai és amerikai meztelenkedés helyett a K-drámák hajlamosak könnyes dialógusokkal kifejezni a szerelmek beteljesülését. Ez valamiért (újdonság varázsa?) tovább javítja a végeredményt, még akkor is, ha itt, a világ túlsó felén szokatlannak tűnnek az emocionális macsók és a szemérmes bombanők. Az egész kerek és működik – kiváltképp az alábbi 5 címnél. A lista nem rangsor és szigorúan szubjektív!

A király: Örök uralkodó

I Minho főszereplésével két különböző valóság egyesül a népszerű koreai szerző, Kim Unszuk fantasztikus románcában. 16 részes minisorozat, ami tele van intrikával, helyzetkomikummal, rejtéllyel és romantikával. Utóbbiból annyi jutott, hogy már nem biztosan veszi be minden Netflix-nézői gyomor, ám mégis működik, mert a főhősök, a két különböző valóságsíkon élő király és rendőrnő egymásba habarodását remekül és alaposan készíti elő. A legerősebb eleme ugyanakkor nem is a románc, hanem a párhuzamos univerzumok eseményeinek mozgatása, illetve a kettő közötti átjáróház működése. Utóbbit semmilyen következetes módon nem magyarázzák meg, ami egyébként fekete pont, viszont a hangulat és a mozgalmasság kárpótol érte.

Ötletes és ambiciózus sorozat, amiben az európai szemeket sajnos jobban lefoglalják majd az arcok, nevezetesen az, hogy (lássuk be: így van), nehezen tudjuk megkülönböztetni egymástól az ázsiai embereket, akikből ebben a történetben a párhuzamos valóságsíkok miatt ráadásul kettő van: egy, aki a Császárságként létező Dél-Koreában él és egy, aki az általunk ismert valóságban. A sorozat legjobb poénjait egyébként éppen a duplán létező karakterek véletlen találkozásainak köszönhetjük. A Netflix jó ideje műsoron tartja.

A nyugalom tengere

Nem lennénk önmagunk, ha a listán nem szerepelne legalább egy sci-fi. Ez tényleg inkább feszült űrthriller, mint dráma, de ide kívánkozik, a szereplők motivációinak és személyes sorsának jó érzékkel történő kifejtése miatt. Az űr, mint helyszín és a jövő, mint közeg jó ürügynek számítanak egy társadalmi dráma kibontására is. Olyan korban járunk, amikor hiánycikk, ezért jegyrendszerben kapható a víz, amiben csak a jómódúak dúskálnak, a többiek kárára. Biztosan tudnál néhány példát mondani a víz helyett más dolgokra, amelyekkel már ma pontosan ugyanez a helyzet…

A sorozat cselekménye a jövőben játszódik, amikor is a Föld lakossága vízhiánnyal és élelmiszerhiánnyal küzd, elsivatagosodás következtében. A tudósok azon dolgoznak, hogyan lehetne vizet szerezni. Szong Dzsian asztrobiológust néhány társával a Holdra küldik, hogy hozzanak el egy mintát a koreai holdbázisról, ahol 5 évvel korábban halálos kimenetelű balesetben mindenki meghalt. A csapatot Han Jundzse kapitány vezeti. Landolás előtt az űrhajójuk elromlik, majd egy szakadékba zuhan, így a csapat gyalog közelíti meg az űrállomást. Kiderül, hogy a minta, amit vissza kell vinniük egy olyan, vízszerű anyagot tartalmaz, amely képes megtöbbszörözni önmagát, ha élő sejthez ér, azonban az illető, aki kapcsolatba kerül vele, meghal. Az állomáson rátalálnak egy kislányra, aki immunisnak tűnik rá, de a csapatot közben egy áruló is fenyegeti. A Netflixen erre keresd!

A szerelem siklóernyőn érkezik

Ennél elb@szottabb magyar címe talán csak Szívek szállodájának volt, de ezen emelkedj felül, ha gyönyörű képeken akarsz bájos humorral tálalt szerelmi sztorit nézni a Netflixen. A románc amúgy egyáltalán nem a lényegi része a sorozatnak, hanem az apropója. Mert ez a K-dráma elsősorban nem két ember szerelméről és suta egymásra találásáról szól (bár az első találkozás valóban baromi vicces), hanem arról a nosztalgiáról, ami a dél-koreaiakban él az észak-koreaiakkal kapcsolatban – arról az időről, amikor még egy nagy államot alkottak. Érdekes körülmény, hogy nekünk magyaroknak nagyon is értelmezhető a helyzet, mert a koreai félsziget kettészakadása Dél-Korea trianonja, nekik ráadásul jóval élénkebb emlék, hiszen nem volt annyira régen (1953-ban), mint a mi elátkozott békeszerződésünk (1920).

Ami ezt a Netflix-sorozatot végtelenül szórakoztatóvá teszi, az az alaphelyzet, ami aztán jó pár részen át bonyolódik: egy dél-koreai üzletasszony nem véve tudomást a közelgő viharról, siklóernyőzik egyet, de az erős szél egész egyszerűen átfújja a demilitarizált övezet felett és Észak-Koreában köt ki. Ennek nincs tudatában, addig a pillanatig, amíg jobban meg nem nézi az éjszaka közepén rátaláló, udvarias és jóképű határőrparancsnok egyenruháját. Innentől nézd tovább, megéri!

Arthdali Krónikák

Három évad, egyenként hat epizód, de mindegyik olyan hosszú, mint egy rövidebb játékfilm (átlagosan 80 perc), szóval 18 filmes maratonra készülj! Kell is terpeszkednie időben, rendesen, hiszen civilizációk és nemzetek születését meséli el – mitikus hősök története, küzdelme, egysége és szeretete által, Arth földjén. Nagyon üdítő színfolt a Netflixen!

A történet Arthal ősi városa – és természetesen annak uralása – köré épül. Eunseom könyörtelenül küzd, hogy megvédje saját törzsét, amelyet egy náluk jóval fejlettebb civilizáció érkezése fenyeget. Ismerős? Az indián-allegória nagyon karizmatikus és tehetséges, mégis veszélyes hódítója, Tagon mindent megtesz a hatalomért, amit valamilyen módon veszélyeztet a világ elől sokáig megbújva élő, primitív törzs. Tanya, a Wahanok titkos reménysége a fogságába esik, és Eunseom megpróbáltatásokkal teli útra indul a megmentéséért. Sok múlik persze a lányon is, hogy a nagy események tengerében felismerje a saját szerepét, ami sokkal nagyobb, mint gondolná. Itt találod a Netflixen.

My Country – Egy új kor hajnala

Nem érdekel, megkockáztatom: nem csak Dél-Korea, hanem a világ egyik legjobb történelmi háborús minisorozata. Ebben a történetben mocskosul a helyén van minden: semmi sem sok, semmi sem kevés, ami ritka kinccsé teszi a Netflix kínálatában.

Az egymást követő Korjo és Csoszon kor átmeneti időszakában, a 14. században játszódik, azokban az években, amikor I Szonggje tábornok puccsal próbálkozik a Korjót uraló Vang-dinasztia ellen. A fekete-fehér, tankönyvi valóság miatt sok kétség nem fér hozzá, hogy az ebben az időszakban egymásnak feszülő felek milyen módon döntötték el a Koreai-félsziget sorsát, ezért a részleteknek inkább ne olvass utána, ha a velejéig ki akarod élvezni a showt! Mert tényleg remek. Két gyerekkori barát konfliktusán keresztül meséli el a történelmi korszak eseményeit: sok személyes dráma, dörzsölt stratégák, árulások, hősiesség, látványos ütközetek és a családi szeretet teszi végtelenül élvezetessé, feszültté és átélhetővé az egészet. Csillagos ötös.

És ezt olvastad már?

5 isteni játék, ami legalább annyira para, mint az Alone in the Dark

×