Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az AiO processzorhűtők. Úgy tűnik, hogy már a sima kijelzőkkel sem elégednek meg a gyártók.

2024.04.01. – Manapság a PC-s felhasználókat két nagy csoportra oszthatjuk fel. Az egyik tábor a klasszikus léghűtésre esküszik, míg a többiek az egyre könnyebben, olcsóbban elérhető AiO hűtők mellett teszik le a voksot. Persze vannak olyanok is, akik maguk építik a folyadékhűtést, ám ők nagyon elenyésző százalékot alkotnak a többiekhez képest. Mindegyik hűtésnek megvan a maga előnye. A léghűtők gyakorlatilag évtizedekig elketyeghetnek, míg AiO folyadékhűtések esetében több hibajelenség nehezítheti a mindennapokat, ám az esetek nagy részében jobb hűtési teljesítménnyel kecsegtetnek. Az igazán sokat fogyasztó, főképp Intel high-end processzorokat azonban szinte lehetetlen léghűtéssel megfelelő hőmérsékleten tartani.

Ennek megfelelően az i7, i9 kategóriákban szinte csak az AiO folyadékhűtések jöhetnek szóba. Szerencsére az elmúlt évek során az ilyen hűtők megbízhatósága vagy épp teljesítménye is folyamatosan fejlődött. Egyre alacsonyabb árakon érhetőek el akár 360 mm-es radiátorral ellátott példányok is, az Arctic Liquid Freezer III különösen kiemelendő példa manapság. A felső kategóriás AiO hűtések esetében azonban már extra funkciókat is elvárhatnak a vásárlók, ide sorolhatjuk a beépített kijelzőket is.

AiO processzor hűtő

Már hajlított AMOLED kijelzőt is találhatunk az AiO CPU hűtökön

Azon már senki nem lepődik meg, hogy a prémium AiO hűtők pumpa részén kijelzőt helyeznek el a gyártók. Ezeket a megjelenítőket többféle módon is hasznosíthatják a vásárlók. Egyrészt hasznos adatokkal is feltölthetik ezeket a megjelenítőket, például a CPU és/vagy VGA hőmérsékletekkel vagy RAM kihasználtsággal. Másrészt vicces .gif vagy épp .mp4 mozgóképekkel is fel lehet dobni az amúgy is RGB fényárban úszó masinákat, ha valakinek erre van igénye. Eddig azonban sík, többnyire TFT/LCD, néha OLED kijelzőkkel találkozhattak csak a felhasználók.

A hazánkban annyira nem ismert TRYX azonban emeli a tétet. Hajlított, „Panorama” AMOLED kijelzővel vértezték fel legújabb szériájukat. Ennek köszönhetően a fekete háttérrel felvértezett képek, videók is remekül néznek ki, a hajlított kialakításnak köszönhetően pedig még egyedibb lehet a PC belső tere. A teljesítménnyel kapcsolatban sem kell szégyenkeznie az AiO-nak, hiszen az Asetek nyolcadik generációs rendszerével vértezte fel a gyártó, melyet például a Asus ROG RYUO III hűtőjében is megtalálhatunk.

Forrás: TechSpot

Ezt láttad már?

Odafigyelj, ha torrentezel! – Ezekkel a játékokkal terjesztik a legtöbb vírust

×