Óvatosan, csak óvatosan, mielőtt bármilyen torrentoldalról is letöltenél bármilyen játékot. Ezekkel meg főleg vigyázz!


Bódi Dániel

2024.03.28. – Mondjon bárki bármit, sarkos véleményem a torrentezésről egyetlen szó csupán: gáz. De nem leszek álszent: volt idő, amikor én is inkább a torrentékákból szereztem be a játékszanivalót, aminek egyetlen oka a fizetőképtelenségem volt. Iskolába jártam, nem volt keresetem és a famíliát sem különösebben vetette fel a lóvé, ezért maradt a kalózkodás.

Ebben, vagy ehhez hasonló élethelyzetben nem ciki, ha valaki illegális formában játszik. Akkor viszont, ha minden körülmény adott, és csak a puszta sóherség, a garasoskodás viszi az embert az nCore gaming szekciójára: gáz. Manapság ugyanis ezer és egy mód van arra, hogy az ember olcsón beszerezzen videojátékot:

  • a Humble Bundle és a Fanatical rendszeresen nevetséges árakon kínál óriási csomagokban tucatnyi remek játékot
  • a Steamen és az Epic Games Store-on is állandóak az akciók, de több ezer ingyenes játék is várja a felfedezést
  • sőt, az Epicen játszhatatlanul sok címet sóznak az emberre minden egyes héten
  • az olyan platformok pedig, mint az itch.io és az IndieGala tömve van zseniális és mocskosan olcsó független játékokkal
  • de az olyan szolgáltatásokért sem kell legatyásodni, mint például a Game Pass, amiben több száz játékhoz válthatunk hozzáférést.

Lehet, hogy kihagytam valamit, akinek hiányérzete van majd pótolja a kommentek közt. De, ami a lényeg, hogy 2024-ben tényleg vannak pénztárcabarát utak arra, hogy legális formában játékhoz jusson az ember. Ez nyilván azért fontos, mert a vásárlásokból tartja fenn magát a játékipar: a remélt eladások miatt finanszírozzák a fejlesztők munkáját a kiadók és a befektetők, ahol nincs ilyen, ott a független csapatok közvetlen megélhetése múlik azon, hogy megveszik-e a portékájukat, avagy sem, és olyat sem láttunk még, hogy egy-egy folytatásra a torrentéka letöltési rekordja miatt bólintottak volna rá.

De más okok miatt sem feltétlenül érdemes nem hivatalos úton letöltögetni a játékokat. Az illegális terjesztést ugyanis a hackerek is szeretik vírusok terjesztésére használni, és bár bőven akar eszköz a szűrésükre, a mai napig számos áldozatot szednek. Bár 2024-es statisztika még nincs, az elmúlt évek gyűjtéseiből határozottan körvonalazódik, hogy mely játékokkal terjesztik a leghatékonyabban a vírusokat. A Kaspersky, az Atlas VPN és tobbek között a Norton statisztikáiból kiderül, hogy a

  • Minecraft
  • GTA V
  • Counter Strike
  • FIFA/EA Sports FC
  • Call of Duty
  • Fortnite
  • PUBG
  • Need for Speed
  • The Sims
  • Roblox

mindig bekerülnek az éves toplistákba. Itt azonban fontos egyvalamit hozzátenni: sok – leginkább ingyenes – játék nem feltétlenül önnön jogán kerülhetett a listára, hanem különböző bővítményeknek, modoknak, kiegészítőknek, esetleg csalásoknak köszönhetően. A The Sims 4 például nem olyan régen ingyenessé vált, ezért a hackerek annak eredetileg fizetős DLC-ivel terjesztenek vírusokat, míg a Fortnite, a PUBG, a CS, vagy a Call of Duty (Warzone) azért lehet a listán, mert csalásokba rejtik a rosszindulatú kódokat. A Robloxszal és a Minecrafttal valószínűleg modifikációkon keresztül terjednek a kártékony programok

-> tehát nem minden a torrent.

A statisztikák viszont rámutattak, hogy összességében még mindig ez a legelterjedtebb formája a játékokkal való vírusterjesztésnek, aminek csapdájába sajnos rengetegen beleesnek. És miért ne esnének? Alig 10 éve is tudták, azóta pedig aligha változott a helyzet, hogy a torrentoldalakra feltöltött játékok 90 százalékában találtak valamiféle malware-t. Még akkor is, ha javult ez a helyzet, még egy 50%-os arány sem sokkal jobb, hiszen a teljesen biztosból jutottunk a vagy vírusos, vagy nem egy warezhoz.

De a torrenten túl is bőven vannak még aljas trükkök a hackerek tarsolyában, például ál-letöltőoldalakat készítenek, melyekkel népszerű játékok működő kalózverzióit ígérik, amiket mountolható .ISO, .VHD fájlokkal terjesztenek. A vírusokkal pedig nem mellesleg nem csak személyes és hitelesítő adatokat lophatnak, hanem a motorháztető alatt megbúvó kriptobányász alkalmazásokat is telepíthetnek az áldozat gépére, melyekkel közvetetten és folyamatosan pénzt is keresnek a heckerek.

Megoldást nyilván az jelenthet, ha csak hivatalos oldalakról szerezzük be a szórakozást, ha viszont ez valamiért nem megoldható, akkor minden esetben ellenőrizzük a letöltött/letölteni kívánt fájlt, valamint használjunk minden fronton extra védelmet – akár vírusírtót, kétfaktoros hitelesítést, vagy valamilyen VPN szolgáltatást.

Ezt is olvasd el:

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?

×