Egy YouTuber egyedi tervezésű FPS kontrollerének célja, hogy legyen egy olyan vezérlő, ami jobb az FPS játékokhoz, mint bármi.

2024.04.01. – Nagyon régóta megy a vita az FPS játékok körül, hogy kontrollerrel vagy billentyűzettel és egérrel előnyösebb játszani. Valahol persze a fejlesztők is érzik, hogy nehezebb dolga van a célzásban annak, aki kontrollerrel, analóg karokkal próbál lőni, így rendre kapnak is valamilyen célzássegítő funkciót, ami persze kiakasztja a bill-egér játékosokat. Aki pedig nem elégedett a jelenlegi megoldásokkal az FPS címekben, annak örömmel mutatunk be egy egyedi kontrollert. Nemrég egy Youtuber bemutatott egy teljesen egyedi kontroller-prototípust, amit kifejezetten FPS (belső nézetű) lövöldözős játékokhoz tervezett. Szerinte ez lehet a nagy áttörés a kontrollerekben, amik valljuk be: évtizedek óta alapvetően nem nagyon változtak. A kiosztás, a gombok helye ugyanaz, inkább a funkciókban kaptunk újdonságot.

FPS kontroller

Bár a PC-s perifériák nagyon sok újdonságot tartogatnak, a kontrollerek nem igazán mutattak be egyedi innovációt, legalábbis a célzáslehetőségek tekintetében. Így aztán PyottDesign megalkotta az ultimate FPS kontrollert, bemutatva annak tervezési, kivitelezési folyamatát is. Némi 3D modellezés, nyomtatás, valamint egy trackball egér és egy Xbox kontroller elektronikája kellett hozzá, hogy egy kontroller-egér hibrid jöjjön létre.

Ahogy a videón is látható, a lényeg, hogy a jobb analóg kar helyett egy konkrét „egeret” (trackballt) kapunk, aminek lényege, hogy az egérmozgatást és a karral történő mozgatást egy csomagban kapjuk meg. Emellett kerültek rá dedikált egérgombok és egy görgő is, ami jobb kézzel könnyen elérhető. Az ígéretes benne, hogy miután a trackball gyorsulási görbéjét szoftverrel finomhangolta, a Youtubernek sikerült elérnie az AimLabban elért egér-bill teljesítményének 93%-át.

 

Persze a piacon már elérhető számtalan hibrid-kontroller, ami szakít a hagyományokkal, ritkán látunk ilyen ügyes megoldást, ráadásul ez tényleg a lövöldözős játékokhoz jó. De a Valve Steam Deck érintéssel aktiválható giroszkópos vezérlése is nagyon menő. Persze a kérdés az, hogy valójában mennyire lenne a jó fenti kontrollerrel játszani. Szerinted jó cucc?

Ezt láttad már?

30 év alatt miért nem készült film vagy sorozat a világ legjobb képregényéből?

×