Kíméletlenül az orrod alá dörgöli a gyártó, hogy egy bizonyos évjárat alatt mennyivel kevesebbet tud az iPhone ahhoz képest, amire az új széria képes.

Gábor János

2024.04.01. – Azzal a könnyed felütéssel népszerűsíti új, összehasonlító aloldalát az Apple, hogy rámutat, „miről maradsz le”, ha nem váltasz többéves készülékről a legutóbbi iPhone modellekre. A hangsúlyos szó itt a LEGUTÓBBI, mivel az újak őszi bejelentéséig már fél év sincs hátra, ami nyilván nem tesz jót a tavalyi szériák eladási adatainak. Amint azt a HVG is hangsúlyozza: az évnek ezen időszakában be-beesnek az eladások, hiszen az iPhone tulajdonosok hajlamosak kivárni a cserével a következő sorozat bejelentését. Ennek alapvetően két oka van (amin szerintem semmilyen marketing stratégia nem tud változtatni):

  1. Aki új iPhone-ra váltana, ilyenkor már kihúzza a nyarat a meglévő mobiljával, és ősszel dönti el, hogy a legújabbra, vagy korábbi, de a sajátjánál frissebb modellre vált,
  2. Aki még nem tudja, melyik típusra akar váltani, szintén kivár, abban bízva (egyébként jogosan), hogy az őszi újdonságok bejelentése után a korábbi iPhone-ok ára csökken, így az év végéhez közeledve alacsonyabb áron kap a sajátjánál frissebb modellt, mint most.

Az Apple a visszaeső forgalomtól tartva úgy döntött, külön weboldalt üzemel be arra a célra, hogy megmutassa a váltáson töprengőknek, mit veszítenek, ha a legfrissebb iPhone 15 szériára váltás helyett ragaszkodnak az iPhone 11-12 modellekhez. Egyébként ennyi: az oldal nem készít összehasonlítást akkor, ha ezektől eltérő (pl. 13, 14, XS, XR, X) verziószámú iPhone-nal rendelkezel.

Nem túl nagy meglepetésre az összevetés eredménye mindig az, hogy az iPhone 15 paraméterei jobbak, mint a 11, vagy a 12 esetében. A magyar Apple.hu-n egyelőre csak a szokásos összehasonlító táblázat érhető el – ehhez képest az Apple.com alá költöztetett új oldal persze többet nyújt: adatok sima egymás mellé pakolása helyett látványos, alaposan illusztrált elemzést kapsz a két modell közötti különbségekről.

Ezt is olvasd el:

Ez az 5 gyanús jel arról árulkodik, hogy bekaptál egy vírust a mobilodon

×