A vaping nem túlzottan váratlan, mégis ijesztő károkat okoz a szervezetben – óriási fordulat viszont, hogy eddig ismeretlen módon is rombol.


Gábor János

2023.09.13. – A vaping, avagy e-cigi használata egyre népszerűbb, és néha elhangzik mellette az a TÉVES érv, hogy a hagyományos dohánytermékekel ellentétben nem káros. Ez a trend jelentős kockázatokat hordoz, de a különböző tüdőbetegségeken kívül más, a tudomány számára eddig ismeretlen hatásokat is kiválthat. Egy új tanulmány kimutatta például, hogy az e-cigaretta gőze akadályozhatja az immunrendszer fontos sejtjeinek, a neutrofileknek a normális működését.

Váratlan károsodást okoz a vaping

A Birminghami Egyetem kutatói bebizonyították, hogy már egy kis füstnek való kitettség is csökkenti a neutrofilek aktivitását. A ScienceDirectben megjelent tanulmány szerint a nikotintartalmú és nikotinmentes e-cigi gőze egyaránt rombolja ezeknek a sejteknek a funkcióit. Ez azért jelentős felismerés, mert korábbi kutatások rámutattak: a dohányzás okozta tüdőkárosodás a neutrofilok pusztulásának egyik következménye lehet. Egészséges állapotban a neutrofilek jellemzően úgy védik a tüdőt, hogy a vérből a potenciális károsodás területére áramlanak, és számos megelőző feladatot látnának el.

„Az e-cigaretta egy bizonyítottan kevésbé káros eszköz a dohányosok leszokásának segítésére, de az adataink kiegészítik a jelenlegi ismereteinket azzal, hogy az e-cigaretta nem ártalmatlan,

és rávilágítanak arra is, hogy hosszabb távú kutatásokat kell finanszírozni a vaping miatt” – magyarázta Dr. Aaron Scott légzéstudományi docens. Az intézmény tanulmánya 40 olyan személy vérmintáján alapul, akik soha nem dohányoztak vagy használtak vaping terméket. A tudósok az alanyok véréből kivont neutrofileket 40 slukk ízesítetlen vape folyadék gőzének tették ki. Ez a mennyiség korábbi leírások szerint a minimális napi hatásnak felel meg. A minták felét nikotintartalmú párával kezelték, míg a másik felét nikotinmentessel.

Forrás: Freepik

Ilyen hatással jár az e-cigi

A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a nikotinos és a nikotinmentes csoportban a neutrofilek ugyan még életben voltak, de mozgásképtelenné váltak, így nem tudták volna megfelelően védeni a szervezetet a külső fenyegetésekkel szemben. Érdemes megjegyezni, hogy a nikotin nélküli folyadékok gőze ugyanazokkal a hátrányokkal járt, mint a nikotinos termékeké. Az e-cigi párájának kitett neutrofilekkel végzett további kutatások azt sugallják, hogy a sejtek normál aktivitásának gátlását

a belsejükben felhalmozódott mikrofilamentum okozza: emiatt nem képesek megfelelően újrarendeződni.

A kutatócsoport szerint mivel a neutrofilek jelentős szerepet játszanak a szövetkárosodás, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és az öregedés hátráltatásában, a vaping – nikotintartalomra való tekintet nélkül – hosszú távú egészségügyi károsodással járhat.

De van ám itt más rizikó is:

Undorító: minden Elf Barba beleszívnak a gyári munkások

×